Kedves Olvasó!

„Valutacsoda” Alapítvány új gazdasági sorozatot indít el, amelynek címe: Valutacsoda Kiskönyvtár. Ennek most első kötetét tartja a kezében annak olvasója.
A „Gazdasági Körkép” című most először megjelentetett kiadvány az azonos címet viselő 2017. november 23-án megrendezett szakmai tudományos konferencia kísérő kötete egyben annak segédanyaga.
Könyvünk archív cikkei, anyagai Dr. Varga István kiváló közgazdász, jogász nagyszerű tudós sokszínű gazdaság-, és társadalomtörténeti munkáin alapulnak, egyben időutazás, amelyekre kortárs jelenkori tanulmányok, cikkek és hazai cégek történetei reflektálnak. Kiadványunk és egyben az alapítvány célja Dr. Varga István munkáinak újrakiadása mellett, annak máig érvényes aktualitásaira és hatásaira felhívni a figyelmet. Több kötetesre tervezett munkánk további célja, hogy a magyar közgazdasági gondolkodás nagyjai között jelentős szerepet betöltő Dr. Varga István, a nemzetközileg is elismert közgazdász alkotói munkásságára, sokoldalú szellemi hagyatékára méltóképpen megemlékezzünk és azt ismét ismertté és megismerhetővé tegyük.

 

Jelen munkánkban egy gazdaságtörténeti bevezető mellett zömmel a két háború közötti gazdasági, pénzügyi és ipari helyzetről tájékoztatjuk olvasóinkat, körképszerűen kiegészítve azt máig létező cégek történeteivel valamint technikatörténeti és idegenforgalmi adalékokkal és eredeti forrásokkal.

Munkánkat nemcsak konferenciánk segédkönyveként ajánljuk, hanem a gazdaság és ipar fejlődése iránt érdeklődőknek szánjuk, s reméljük, hogy nagy haszonnal és eredménnyel forgatják majd ezt olvasóink, gondolva ezen archív tanulmányok a mai napig ható örökérvényű tanulságaira. Kívánjuk, és reméljük, hogy szakmai körökben is érdeklődésre tart számot most elinduló sorozati kiadványunk.

Ehhez kellemes olvasást és tartalmas kikapcsolódást kívánunk.


Dr.Török Róbert