Marketing Partner (Marketing, management, gazdaság ) + különszámok

1989-1995-ig H év / 2016-ban önálló szám

A Marketing Partner  (Marketing, management, gazdaság) magazint 1989-től indítottuk útjára. A folyamatosan megjelenő számok mellett rendszeresen különszámokat adtunk ki.
Pl.: környezetvédelem, idegenforgalom, BNV, stb.

Címében szinte tartalma is benne van, melyet kiváló szakemberek cikkei dolgoztak fel.
Pl.: trendek és előrejelzések rovat, reklám és P.R. rovat, problémák és megoldások, bankok, befektetések, biztosítások stb.

Jelenleg (2016-tól) folyamatosan a Tőke-Piac-Gazdaság magazinon belül jelennek meg.

A vonóhorgok specialistája

A belga tulajdonú Bosal Csoportot 1923-ban alapították a hollandiai Alkmaarban, jelenlegi székhelye pedig a belga Lummen városában található. A vállalat mára 22 országban több mint 5000 munkavállalót alkalmaz, 30 gyártóüzemben és 6 fejlesztési központtal, amelyekben kipufogórendszerek, vonóhorgok, vonógömbök, tetőcsomagtartók, szélfogók és autóemelők gyártása, valamint fejlesztése zajlik. A cégcsoport éves árbevétele meghaladja a 800 millió eurót. A fő profilt a vonóhorog-gyártás jelenti, mely már tradicionális múltra tekint vissza. A Bosal Csoport élen jár a kivehető vonógömbbel szerelt, és az alváz alá behajtható vonógömb rendszerű vonóhorgok fejlesztésében. Saját jogvédett szabadalommal rendelkezik e téren, így ezen technológia felhasználása által, elsőként vált közvetlen beszállítóvá szinte az összes ismert nemzetközi autógyártó cég számára.

Bővebben: A vonóhorgok specialistája

Folytatódik az enyhe ütemű bővülés

Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 52,2.
• A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú áprilisi átlagnál (51,7), és alulmúlja az elmúlt három év átlagát (52,9).
• A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent márciushoz képest.
• A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei három hónap kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

   

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

Bővebben: Folytatódik az enyhe ütemű bővülés

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) 2016. május 12-i Közgyűléséről

Megújulás és stratégiai váltás: fókuszban az innováció. Új tisztségviselőket választott a szervezet. Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár kapta a JVSZ üzleti szövetség Arany Rózsa Díját.
2016. május 12-én tartotta Közgyűlését a JVSZ a Magyar Telekom székház Tölösi Konferencia központjában. Tálos Péter, a szövetség tavaly megválasztott elnöke köszöntőjében az elmúlt egy év munkáját értékelte. Mint elmondta, az idén 30 éves jubileumát ünneplő szervezet mozgalmas időszakot mondhat magáénak, melynek középpontjában a megújulás áll. Ennek első, látható jeleként a JVSZ a kor és a tagság elvárásainak megfelelő letisztult, dinamikus arculatot kapott, emellett pedig újradefiniálta a hazai gazdasági életben betöltött szerepét. Utóbbi tekintetében a Szövetség elsősorban a direkt befektetések Magyar­országra áramlásának elősegítésében, valamit az innováció kultúrájának minél szélesebb körben történő elterjesztésében kíván szerepet vállalni.

Bővebben: A Joint Venture Szövetség (JVSZ) 2016. május 12-i Közgyűléséről

Tokozott kisfeszültségű kapcsoló-készülékek

Tokozni kell! Alkalmazhatnánk a híres „navigare necesse est” ókori mondás után szabadon a villamos készülékek és berendezések egy nagy csoportjára, hogy: „protegare necesse est”, azaz a termékeket befedni, oltalmazni, védeni kell. Már ahol indokolt…

A villamos energia ipari felhasználásának kezdetén a létesítők már gondoskodtak az emberi élet védelméről és igyekeztek a berendezések aktív (feszültség alatt álló) részeit az emberi test nem szándékolt érintésétől védetté tenni, emiatt a veszélyes elemeket különböző szekrényekbe, dobozokba rejtették. Ma már elvárható követelmény, hogy a kisfeszültségű készülékek csatlakozókapcsai az emberi kéz érintése ellen védettek legyenek (IP 20).

Bővebben: Tokozott kisfeszültségű kapcsoló-készülékek

Vállalat eladási hullám következhet

Továbbra is a stratégiai befektetők dominálnak a hazai M&A piacon, azonban jelentősen megnőtt a határon belüli tranzakciók aránya a korábbi egyoldalú, külföldi vevő – magyar eladó fennállás jellemezte állapothoz képest. A Joint Venture Szövetség (JVSZ) Az úttörő generáció nyugdíjba készül néven megtartott szakmai rendezvényén elhangzottak szerint a családi vállalkozások körében kisebb eladási hullámra lehet számítani az elkövetkezendő években.

Fordulóponthoz érkeztek a rendszerváltás környékén alapított családi vállalkozások, a vezetők első generációja ugyanis hamarosan nyugdíjas korba lép. Számos esetben azonban nem megoldott az utódlás kérdése, illetve az is előfordulhat, hogy egyéb okokból nem kíván tovább a céggel foglalkozni az addigi tulajdonos. A cégértékesítés azonban egy sajátos terület, aminek lebonyolításához nem feltétlenül elegendő az akár több évtizedes vezetői tapasztalat – figyelmeztet Simonyi Tamás, a KPMG Tanácsadó Kft. szenior igazgatója.
Simonyi Tamás a hazai M&A piacról szólva elmondta, már korántsem jellemzi azt a rendszerváltást követő első években tapasztalható egyoldalúság, ahol a magyar cégekre rendre külföldi vásárlók jelentkeztek be. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján manapság már kifejezetten sok a határon belüli tranzakció, az értékesített vállalatok jellemző profilját tekintve pedig leginkább a telekommunikáció és média, az energia- illetve az ingatlan iparágak területén volt a legnagyobb mozgás. Ami a vevőkör összetételét illeti, erősen felülreprezentáltak a stratégiai befektetők, miközben a pénzügyi befektetők száma hozzájuk képest elenyészőnek mondható.

Bővebben: Vállalat eladási hullám következhet