Sisecam Automotive – megszokott minőség, új néven

Pest megyében nem volt eddig sem ismeretlen az aszódi Richard Fritz Kft. neve, hiszen a városba érkezve mindenki elhalad az üzem épülete mellett, amely közel harminc éve több helyi lakos számára is munkahelyet biztosít. A megszokott név 2021. április 1-jétől azonban megváltozott, és a cég Sisecam Automotive Hungary Kft. (ejtsd: sisecsam) néven működik tovább. A névváltozás okáról, a cég nemzetközi piacon betöltött szerepéről és az üzemben folyó munkáról beszélgettünk Nagy Ákossal, a cég ügyvezető igazgatójával.

Bár az üzem az elmúlt évtizedek alatt a város szerves részévé vált, nem mindenki tudja pontosan, mi is készül itt. Mi a vállalat fő profilja, és mit gyártanak itt helyben?
– Az 1946-ban alapított németországi vállalat a Richard Fritz Holding, fontos autóipari beszállító az üveg-körbefröccsöntés területén. Ezen a speciális szakterületen már több mint 35 éves tapasztalattal rendelkezik, mára a világ vezető vállalatai között szerepel, termékeit olyan csúcskategóriás autógyárak részére fejleszti, mint a Audi, BMW, Mercedes-­Benz, Porsche, Bentley, és a Rolls Royce. Európán belül több országban is folyik termelés, a különféle üzemekben más és más termékek gyártására specializálódtak, mi az aszódi gyárban autóüveg-körbefröccsöntést végzünk. Ebben az esetben adott a nyers üveg, amely köré polimert (műanyagot) fröccsöntünk és végszerelésre kész állapotban hagyja el a gyárunkat, hogy az autógyárban gyakorlatilag a szerelősoron már csak be kelljen pattintani az autóba. Ezek általában az autó oldalának hátsó negyedében elhelyezkedő, kis háromszög alakú fix üvegek.

Bővebben: Sisecam Automotive – megszokott minőség, új néven

EFA, a Le Bélier új öntészeti akadémiája nyílt meg Ajkán

Több mint 100 millió forintos beruházással készült el a Le Bélier Formaöntöde Zrt. Európai Öntészeti Akadémiája, amelyet június 2-án adtak át.

Le Belier az autóipar, valamint a repülőgép-ipar globális beszállítójaként hozzájárul alacsony környezeti terhelésű termékeinek tervezésével és gyártásával a CO2 kibocsátás csökkentéshez. A csoport teljes kínálata a terméktervezéstől, a szerszámgyártástól, a prototípus darabok öntésén keresztül a megmunkált öntvények gyártásáig terjed.

Bővebben: EFA, a Le Bélier új öntészeti akadémiája nyílt meg Ajkán

Új tisztségviselők a Menedzserszövetség élén

 Budapest - 2021. március 24. 
A Menedzserszövetség 2021. március 19-én lezajlott éves tisztújító közgyűlésén új tisztségviselőket választottak a szövetség Elnökségébe, Felügyelőbizottságába és Etikai Bizottságába. Így március 22-től egy teljesen megújult vezetés segíti Kapitány István, a Menedzserszövetség tavaly márciusban megválasztott elnökének munkáját.

A most megválasztott vezetők közül a legtöbben már több éve támogatják aktív részvételükkel a szövetség munkáját. Mentorként vagy a szövetség által szervezett konferenciák előadóiként dolgoztak azon, hogy támogassák a magyar cégvezetők társadalmi szerepvállalását, és hogy minél több feltörekvő magyar menedzsert tudjanak hatékonyan mentorálni, hogy azok még nagyobb számban váljanak meghatározó szereplőivé a regionális és nemzetközi üzleti életnek.
A Menedzserszövetség megválasztott tisztségviselői:


ELNÖKSÉG
• Kapitány István – Elnök, Shell International Petroleum Company, London, Globális Executive Alelnök

Bővebben: Új tisztségviselők a Menedzserszövetség élén

MKVM – Fiume, kapu a nagyvilágra

Időszaki kiállítás: 2021. május 21-től október 31-ig

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös rendezésében időszaki kiállítás nyílik Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről. A kiállításban eddig soha nem látott műtárgyakat, százéves hajómodelleket, igazi ritkaságokat láthatnak majd a látogatók.
A fiumei kereskedelem, vendéglátás és tengerészet kapcsán a két múzeumban folyó tudományos kutatásoknak és a szisztematikus tárgyi gyűjtéseknek köszönhetően számos újdonság, sőt frissen restaurált tárgyanyag lesz látható.
Fiume (napjainkban Rijeka) 1776-1918 között a Magyar Királysághoz tartozó kikötőváros volt. A kikötő fejlesztésének ügye a reformkortól kezdve szinte folyamatosan napirenden volt a magyar közgondolkodásban. Kossuth Lajos és gróf Széchenyi István is sokat tett a település és az oda irányuló vasút fejlesztéséért. A város igazi aranykora viszont az 1868-as magyar-horvát kiegyezéssel jött el, mely lehetőséget teremtett arra, hogy magyar vezetés alatt a fiumei olasz és horvát ajkú lakosság felépítse Európa 10. legforgalmasabb kikötőjét, mely a kereskedelmi és ipari potenciálja mellett a kultúra területén is hatással volt Magyarország gyarapodására.
A kiállítás ezt a nagyarányú fejlődést, a megtérülő állami kikötőépítést, és a magyar kereskedelmi tengerészet sajátosságait mutatja be, nem feledkezve meg az ezek révén létrejövő gyarmatáru-kereskedelemről, turizmusról, vendéglátásról, de a magyarországi kivándorlás fiumei időszakáról sem. A kiállítótér kreatív megoldásai révén nem csak a tárgyak és leírások alapján jelenik meg a múlt. A látogatók az egykori Fiuméban érezhetik magukat a macskaköves rakparton sétálva, a kikötői képek között járva, netán egy gyarmatáru kirakatot nézve, vagy éppen egy kivándorló kabin szűkös belsejében állva.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kurátorainak célja, hogy a tárlatot később Horvátországban is bemutassák, hiszen a fiumei múzeumokkal eddig is szorosan együttműködtek a közös örökségeink hiteles feldolgozásában és bemutatásában.
Kurátorok: Balogh Ádám, Pelles Márton, Dr. Zsigmond Gábor

MKVM – Patyi Fotóstúdió Gastrofotó kiállítás

Időszaki kiállítás: 2021. május 12. – szeptember 10.

    

A Patyi Fotóstúdió alkotóinak neve elválaszthatatlan a gasztrofotó világától. Patyi Árpád számos szakácskönyv társszerzője volt Korpádi Péter foodstylisttal. Árpi egyszemélyben mester is, mert lánya, Patyi Szidi a tanítványa, mára már önállóan dolgozik, Árpi pedig az ő alkotótársává vált. Szidi a stúdióban fényképészként és a kompozíciókat megálmodó food-­stylistként dolgozik. Árpi és Szidi fő profilja az ételfotózás, de emellett számtalan tárgy és reklámfotót találunk nevük alatt.
Rendezte: PATYI Árpád – PIERONYMUS Kosch
Projekt koordinátor: KISS Emília
A kiállítás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A tárlat a Budapest FotóFesztivál keretében jött létre.

TPG / Múltidő – AGC história

 

Az AGC Glass Hungary Kft.-t 2004 májusban alapították, 100%-ban japán tulajdonú vállalat. Az anyacéget 1907-ben Japánban alapították és kezdetben síküveggyártó cégként üzemelt.
Az AGC mozaikszó jelentése:
A: Asahi – felkelő nap, G: Glass – üveg, C: Company – társaság.
Ma 4 kontinesen több mint 20 országban megközelítőleg 50.300 munkavállalója van. A globál AGC 3 üzleti szegmensben tevékenykedik.

1. Üveg (síküveg, autó­üveg, solár)
2. Elektronika és kijelző
3. Vegyi anyagok gyártásában


Autóüveg tekintetében a legnagyobb vevőnk a Toyota, Európában a VW csoport.
Tatabányai gyár létszáma: 750 fő. 5 összefüggő gyártó sorunk van ahol hátsó üveget és oldalsó üveget gyártunk. 55.000 m2 a gyártócsarnok területe, ami 8.300 m2-el bővült az AVO (AVO added value operation – hozzáadott értékű gyártás) részére 2014-ben.

Bővebben: TPG / Múltidő – AGC história