Új elnök a Menedzser Szövetségnél

A Menedzserek Országos Szövetsége 2020. Január 20-án tartotta meg rendkívüli tisztújító közgyűlését és Kapitány Istvánt, a Shell International Petroleum Company Globális Alelnökét választották meg 100%-os szavazati aránnyal a szervezet új elnökének. Az újonnan megválasztott elnök mandátuma március 8-án kezdődik és három évre szól.

Az elnöki poszt hivatalos átadására 2020. március 7-én, a 26. Év Menedzsere Díjátadó Gálán kerül sor.
„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Menedzserszövetség közgyűlése a szervezet elnökévé választott. Szívügyem, hogy segíteni tudjam a magyar menedzserek szakmai fejlődését, hogy még nagyobb számban váljanak meghatározó szereplőivé a magyarországi, regionális és nemzetközi üzleti életnek. Magyarországról indult a karrierem ezért természetes, hogy szeretném 30 éves nemzetközi üzleti tapasztalatomat megosztani a tehetséges magyar menedzserekkel.

Bővebben: Új elnök a Menedzser Szövetségnél

Hamarosan bejelentésre kerül Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája

Budapest, 2020. január 28. –  Hamarosan bejelentésre kerülhet Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája - hangzott el a Joint Venture Szövetség mesterséges intelligencia alkalmazásokat bemutató szakmai konferenciáján. Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke elmondta, a stratégiával jelentősen erősíteni szeretnék a hazai vállalkozások versenyképességét, de az is cél, hogy a nemzeti adatvagyon átgondolt hasznosításával az állam maga is kivegye a részét az MI-ökoszisztéma kidolgozásában.

A mesterséges intelligencia irányairól, kereteiről, a hazai fejlesztések összehangolásáról beszélt az MI Koalíció elnöke. Jakab Roland elmondta, ma még a szűk (gyenge) mesterséges intelligencia korát éljük, az általános (erős) MI korától még fényévekre vagyunk. Az MI olyan, mint az áram: nem az MI-t fogjuk használni, hanem az azon alapuló eszközöket. Hangsúlyozta, sok lépésben is be lehet vezetni, ma már számtalan dobozos termék elérhető, amihez nem kell a teljes informatikai rendszert átalakítani, tehát kis költségvetéssel is működtethető.

Bővebben: Hamarosan bejelentésre kerül Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája

A 2020. évi Szakképzési Díj nyertesei

Március 12-én a Német-Magyar Gazdaság Házában hirdették ki a DUIHK 2020. évis Szakképzési Díjának nyerteseit.

 2020. március 12-én hirdették ki a DUIHK 2020. évi Szakképzési Díjának győzteseit. A három díj-kategóriában a következő vállalatok és szervezetek vehették át a kitüntetést:

 • MOTIVÁCIÓ kategóriában:
Audi Hungaria Zrt., Győr, az „Élményalapú pályaorientáció vállalati környezetben – szakmai orientációs tábor és nyílt nap a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos tanulók számára” nevű projektért.

Bővebben: A 2020. évi Szakképzési Díj nyertesei

Vonóhoroggyár Magyarország szívében

A kecskeméti ACPS Automotive Kft. kiváló példa a dinamikus és töretlen cégfejlődésre, évről-évre több mint 1 millió darab vonóhorog hagyja el a gyártósorokat, rekord árbevételekkel kísérve.


Tari Tivadar Péter, Kocsis Krisztina, Kiss István, Gajda Pál, Gottschall  Gergely, Hidasi Gábor, Géczi Ferenc


Az ország egyetlen nagyüzemi vonóhorog gyártója ezt a hatalmas mennyiséget hegesztőrobotok, CNC megmunkáló gépek és szerelősorok önerőből történő finanszírozásával és folyamatos telepítésekkel éri el.
A gyártott termékpaletta teljes egészében lefedi a piaci igényeket: a fixes és kivehető vonógömbös horgok mellett, többfajta lökhárító alá elrejthető, be- és kihajtható rendszerek gyártása is zajlik. Az 1000 főt foglalkoztató üzemben a termelés mellett kiemelkedő szerep jut a fejlesztésre is, ugyanis az autópiacra gyártott termékek mindegyikét Magyarországon fejleszti egy 40 főt foglalkoztató fiatalos, innovatív fejlesztőmérnökségi osztály.

Bővebben: Vonóhoroggyár Magyarország szívében

AGC autóüveg – jó kilátások

Izgalmas korszakát éli az autó­ipar. A benzines és dízel üzemű gépjárművek előre láthatóan jóval kisebb számban lesznek jelen, ám hogy ez a változás milyen ütemben következik be, ma még nem lehet tudni. A hibrid hajtás egyre inkább utat tör magának, akárcsak az elektromos autózás, amely mára a mindennapok megszokott utcaképévé vált. Az átállás sebessége, dinamikája ugyanakkor komoly kihatással van számos autóipari beszállító jövőjére is, hiszen a robbanómotorokhoz gyártott alkatrészeknek, illetve magának a gyártásnak a fejlesztése szorosan összefügg a jelzett paradigmaváltással. 

A japán tulajdonú AGC-t ilyen dilemmák nem foglalkoztatják: üveg minden autóba kell, hajtsa azt bármilyen erőforrás. Sőt, az egyre inkább terjedő autonóm üzemmód (részleges, vagy teljes értékű önvezetés) rengeteg új szenzor, kamera beépítését teszi szükségessé, így az autóüveg is egyre kifinomultabb, okosabb lesz, vagyis a cég jövőképe meglehetősen biztató. 

A vállalatról
Több mint egy évszázada, 1907-ben alapították az AGC-cégcsoportot.
Ma már több mint ötvenezer embert foglalkoztatnak világszerte, s tíz európai gyárukban közel húszezren dolgoznak. Síküvegtől mobil kijelzőn és tévé­képernyőn át ablaküvegig, autóüvegig számos terméket gyárt az AGC, köztük speciális termékeket és vegyipari alapanyagokat is.
A tíz európai gyár közül itt, a régióban van a második legnagyobb: a tatabányai üzem a cégcsoport egyik legsikeresebb gyára, az edzettüveg-gyártás zászlóshajójának számít. Európában, a brüsszeli központban számon tartják az AGC Glass Hungary Kft.-t. A több mint tízéves, eredményes, sőt sikeres magyarországi múlttal rendelkező vállalat egzisztenciális biztonságot jelent munkatársai számára: a multinacionális cég háttere stabil, ahol hosszú távra tervezhetnek a mostani és a leendő dolgozók is.

Bővebben: AGC autóüveg – jó kilátások

TPG / Múltidő – AGC história

 

Az AGC Glass Hungary Kft.-t 2004 májusban alapították, 100%-ban japán tulajdonú vállalat. Az anyacéget 1907-ben Japánban alapították és kezdetben síküveggyártó cégként üzemelt.
Az AGC mozaikszó jelentése:
A: Asahi – felkelő nap, G: Glass – üveg, C: Company – társaság.
Ma 4 kontinesen több mint 20 országban megközelítőleg 50.300 munkavállalója van. A globál AGC 3 üzleti szegmensben tevékenykedik.

1. Üveg (síküveg, autó­üveg, solár)
2. Elektronika és kijelző
3. Vegyi anyagok gyártásában


Autóüveg tekintetében a legnagyobb vevőnk a Toyota, Európában a VW csoport.
Tatabányai gyár létszáma: 750 fő. 5 összefüggő gyártó sorunk van ahol hátsó üveget és oldalsó üveget gyártunk. 55.000 m2 a gyártócsarnok területe, ami 8.300 m2-el bővült az AVO (AVO added value operation – hozzáadott értékű gyártás) részére 2014-ben.

Bővebben: TPG / Múltidő – AGC história