EFA, a Le Bélier új öntészeti akadémiája nyílt meg Ajkán

Több mint 100 millió forintos beruházással készült el a Le Bélier Formaöntöde Zrt. Európai Öntészeti Akadémiája, amelyet június 2-án adtak át.

Le Belier az autóipar, valamint a repülőgép-ipar globális beszállítójaként hozzájárul alacsony környezeti terhelésű termékeinek tervezésével és gyártásával a CO2 kibocsátás csökkentéshez. A csoport teljes kínálata a terméktervezéstől, a szerszámgyártástól, a prototípus darabok öntésén keresztül a megmunkált öntvények gyártásáig terjed.

A Le Bélier legnagyobb magyarországi gyára Ajkán található, itt nyitotta meg most kapuit az Európai Öntészeti Akadémia.
David Guffroy, a Le Bélier csoport vezérigazgatója, köszöntőjében elmondta, hogy az öntészet nehéz szakma, azt a tudást is nehéz elsajátítani, amellyel a versenytársaknál jobb minőségű termékeket tudnak előállítani, hogy megerősítse jelenlétét a piacon. Az akadémia, az ott megszerzett tudás azt szolgálja, hogy tovább javuljanak a piaci pozícióik, eredményesebbek lehessenek, újabb piaci lehetőségek nyíljanak meg előttük.
Fábián Gábor gyárigazgató, aki 1995 óta a Le Bélier dolgozója, végigjárta a ranglétrát, majd 10 évig Kínában dolgozott, hozzátette, 2 éve adták át az első tanműhelyt, és fontosnak tartotta, hogy legyen olyan csarnok, ahol az öntészetet is elsajátíthatják. Köszönetét fejezte ki a Le Bélier csoportnak, hogy biztosították a feltételeket.
Az átadáson Dienes Kata, HR vezető, a projekt felelőse elmondta, hogy jelenleg több, mint 30 diák végzi náluk a szakmai gyakorlatát. Motivált belső trénerek segítik a képzést. A tudást és infrastruktúrát megosztják ezután is a tanulni vágyókkal. A vállalat részt vesz a szakképzésben a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikuma által, valamint a várossal is együttműködik. Az akadémián a képzés már június elején megkezdődik, évente a tervek szerint 150 szakember az európai üzemekből tökéletesítheti ott tudását. Kidolgoztak 8 képzési modult az öntészeti technológia alapjairól, melyek gyakorlatorientáltak (20% elmélet, és 80% gyakorlat), így élményalapúvá teszik a tanulást.