Sisecam Automotive – megszokott minőség, új néven

Pest megyében nem volt eddig sem ismeretlen az aszódi Richard Fritz Kft. neve, hiszen a városba érkezve mindenki elhalad az üzem épülete mellett, amely közel harminc éve több helyi lakos számára is munkahelyet biztosít. A megszokott név 2021. április 1-jétől azonban megváltozott, és a cég Sisecam Automotive Hungary Kft. (ejtsd: sisecsam) néven működik tovább. A névváltozás okáról, a cég nemzetközi piacon betöltött szerepéről és az üzemben folyó munkáról beszélgettünk Nagy Ákossal, a cég ügyvezető igazgatójával.

Bár az üzem az elmúlt évtizedek alatt a város szerves részévé vált, nem mindenki tudja pontosan, mi is készül itt. Mi a vállalat fő profilja, és mit gyártanak itt helyben?
– Az 1946-ban alapított németországi vállalat a Richard Fritz Holding, fontos autóipari beszállító az üveg-körbefröccsöntés területén. Ezen a speciális szakterületen már több mint 35 éves tapasztalattal rendelkezik, mára a világ vezető vállalatai között szerepel, termékeit olyan csúcskategóriás autógyárak részére fejleszti, mint a Audi, BMW, Mercedes-­Benz, Porsche, Bentley, és a Rolls Royce. Európán belül több országban is folyik termelés, a különféle üzemekben más és más termékek gyártására specializálódtak, mi az aszódi gyárban autóüveg-körbefröccsöntést végzünk. Ebben az esetben adott a nyers üveg, amely köré polimert (műanyagot) fröccsöntünk és végszerelésre kész állapotban hagyja el a gyárunkat, hogy az autógyárban gyakorlatilag a szerelősoron már csak be kelljen pattintani az autóba. Ezek általában az autó oldalának hátsó negyedében elhelyezkedő, kis háromszög alakú fix üvegek.

Mi a névváltozás oka, és milyen változást jelent ez a cég életében?
– Ez valójában nem annyira újkeletű történet, inkább egy hosszú folyamat végére teszt pontot, ezáltal jelentősen nem is érinti a cégünk életét és az itt folyó munkát. Törökország vezető üveggyártó vállalata, a Şişecam, amely napjainkban a világ legrangosabb gyártói közé tartozik, a fenntartható növekedési és teljesítményorientált befektetési politikájának köszönhetően, hogy az autó­üveg üzletág szerves részévé váljon, 2013-ban megvásárolta a Richard Fritz Holding GmbH vállalatcsoportját, mint technológiailag vezető vállalatcsoportot az üveg-körbefröccsöntés területén. Mivel a vállalat az elmúlt csaknem nyolc év alatt a Şişecam tulajdonában is változatlan minőséget tartott fenn, ez a változás inkább csak az arculatban, a logóban mutatkozik majd meg, a termelés, az igényesség, a professzionalizmus továbbra is a megszokott marad.
Milyen alapképzettségre van szükségük azoknak, akik az üzemben dolgoznak?
– A fizikai dolgozóink feladata jellemzően a betanított munka, nem igényel különösebb előképzettséget. Egyre több robotot és automatizált gépsort használunk, amely során bőven akadnak olyan folyamatok, ahol az emberi munkaerőt nem tudjuk kiváltani robottal, ilyenek például a különféle szerelési munkák. Manapság például nagyon kedvelt a magas kategóriájú divatos autóknál, a krómozott díszléc, amely gyakran az ablakokon is végigfut. Ezeket jelenleg még kézzel szereljük, de 2022-től ezt a folyamatot is automatizálni szeretnénk. A technika gyors ütemben történő fejlődése már előrevetíti, hogy 2021-től, de még inkább 2022-től még több szükség lesz mérnökre és technikusra, akik ezeket a robotokat képesek kezelni, beállítani, programozni. Ezen a téren mindenképp növelni szeretnénk a következő években a létszámot.
Milyen létszámmal működnek jelenleg, és mik a terveik a jövőre nézve?
– Jelenleg 225 fő dolgozik nálunk, de az üzem teljes kapacitása még kihasználatlan. Jelenleg nincs éjszakai műszak, csak két műszakban nappal dolgozunk, tehát még vannak tartalékaink, amelyek jó alappal szolgálhatnak a bővüléshez. Bár az elmúlt évben a járványhelyzet kissé visszavetette a termelést, szerencsére az autóipar az év második felére már magára talált, és úgy tűnik biztos jövője van. Nem túlzás kijelenteni, hogy az aszódi gyár a Şişecam Automotive egyik minta­értékű gyára a mutatói tekintetében is. Az éves árbevételünk tavaly kevéssel 20 millió euró alatt volt, idén 20-25 százalékos növekedésre számítunk, mivel elég erős második félévet jósolnak az autóiparban.
Már a tavalyi év vége felé megugrott a megrendelések száma, ez részben annak köszönhető, hogy nagyon sok a prémium termékünk, amire szerencsére mindig van kereslet. Jelenleg a gyárunk főként a Volkswagen csoport autógyárai számára termel, de szeretnénk bővíteni a BMW és a Mercedes termékpalettánkat is a közeljövőben. Magyarországon a kecskeméti Mercedes, illetve a győri Audi gyárnak szállítunk, a termékeink jelentős része azonban a német megrendelőknek készül. Szeretnénk bővíteni a gyárat, bár jelenleg a rendelkezésünkre álló terület korlátozott, folyamatosan keressük a megoldásokat. Az aszódi üzemmel hosszú távú tervei vannak a cégnek, a tervezett bővüléssel reményeink szerint több munkahely is képződik és a portfóliónk is további termékekkel egészülhet ki.