Világutazás Magazin (A világjárók és belföldi utazók magazinja)

1997-2011-ig + 1 különszám-2001., 2014. közös Vitalitással, 2016. 2017 önállóan

1997-ben bocsátottuk útjára a Világutazás című, ma is élő negyedéves folyóiratunkat, melyet azok figyelmébe ajánlunk, akik a „békés népvándorlás”, a turizmus keretén belül indulnak ország- és világjárásra. Írásainkban úti célpontokat, szállodákat, a kényelmeseknek a teljes utat megszervező, akár kész programokat is kínáló irodákat mutatunk be.

Hozzá kapcsolódva megjelent a Világutazás Kiskönyvtár sorozat – terjesztés Lira K.

Jelenleg (2017-től) folyamatosan a Tőke-Piac-Gazdaság magazinon belül jelennek meg.

Hajózzon a boldogság felé

Ha igazi szuperlatívusz-útra kívánkozik, ahol minden a legszebb, legjobb, legnagyobb, legmodernebb, akkor meg kell ismernie a Celebrity Cruises flottáját. Ezek a luxushajók igazi, vízen úszó városok színvonalas szórakozási lehetőségekkel és fantasztikus szolgáltatásokkal. Fedélzetükön mindent megtalál, ami a pihenéshez és kényeztetéshez kell: wellnes és spa, kaszinó, vásárlóutca, bárok, éttermek, kávézók, színház... próbálja ki, s meglátja, hogy egy profi csapat várja Önt a fedélzeten! Ennek a flottának a legfiatalabb tagja a Celebrity Reflection, a különleges alkalmakra tervezett egyik legújabb hajómodell, egy igazi ötcsillagos úszó sziget.

Bővebben: Hajózzon a boldogság felé

Kirándulás az Osztrák-Alpokban – A Meseerdőtől a jégzselés szaunáig

Volt már olyan étteremben, ahol minden fogás egy-egy évszázadra emlékeztet? Például a sült szarvasgerinc vöröskáposztával és lencsével Hemma von Treffen grófnő kedvence volt, aki 1150-ben ajándékozta az épületet a kraini Sittich kolostornak. A rá következő század hőse, Ulrich lovag a vadhússal gazdagított omlettet kedvelte, míg a 14. század híres apácája, Cecília nővér –, akit később szentté avattak – a tönkölynokedlit szerette, sajttal megszórva. És sorolhatnám a századok kedvenc étkeit, míg a mai almásrétesig nem jutok, amit vanília öntettel tálalnak. Ám ehhez a különleges gasztronómiai sétához egy valóságos utazásra is szükség van, el kell ugyanis kirándulni St. Georgen am Kreischbergbe, a Gasthaus Winterbe.

Bővebben: Kirándulás az Osztrák-Alpokban – A Meseerdőtől a jégzselés szaunáig

Időutazás Bulgáriában – Rózsaolaj és kolostor minden mennyiségben

Az időutazás több szempontból is helytálló, hiszen kirándulásunk során visszamentünk az időszámítás előtti 4. századba, a trák időkbe, majd az ókori római régészeti leleteket csodáltuk meg, de a jelen is jelképes időutazásnak számít, mintha a ’80-as években járnánk, az épületek, az öltözködés ezt az időszakot idézte.
Nem divat manapság Bulgáriába menni. Csak ínyencek vállalkoznak erre a kalandra! És nem csalódnak: Bulgária ezernyi csodával varázsolja el a turistát. Ha kronológiai sorrendben haladunk, akkor a trákokkal kell kezdenünk, akik a Balkán félsziget őslakosai voltak. Fővárosuk a mai Kazanlak volt, ahol a Türbe-dombon néhány halomsírjuk épségben maradt. Az itteni freskók és régészeti leletek bizonysága szerint, művészetükre hatással volt a hellén kultúra. A plovdivi és a szófiai régészeti múzeumban jelentős kincslelet látható, rangos halottaikat arany vagy ezüst álarccal indították a túlvilágra, edényeik, szépészeti – és használati tárgyaik díszítései a mai tetoválás előfutárai. A tetkók nemes jelentést hordoztak magukban. Általában a férfiak címereket és ősi, szent, totemisztikus szimbólumokat tetováltattak magukra. A nők testfestései sokkal szexuálisabbak és artisztikusabbak voltak, s testük olyan részét borították, amelyeket a férfiak szeme elől rejtve tartottak. Aztán jöttek a rómaiak. Hatalmas légióikkal a meghódították Bulgáriát is. Kolosszeumokat, diadalíveket, színházakat építettek, és erődítmények őrködtek a limes vonalán, vízvezetékkel látták el otthonaikat, ahol a leszerelt légionisták éltek családjukkal. Mindez tetten érhető az egész országban, Plovdív hangulatos óvárosától, Vidinen át egészen a mai Ruszéig. Freskók, mozaikok, antik szobrok gazdag tárháza látható a múzeumokban. No és a görögök is éltek itt, legszebb városuk, Neszebár is tartogat kuriózumokat. Hajdan a görögök alapították a világörökség eme gyöngyszemét, jó kapcsolatot ápoltak az őslakó trákokkal, amit az a márványlap bizonyít, amely a védnökséget garantálja. Neszebár hajói bejárták a Fekete és Földközi tengereket, még Egyiptomba is eljutottak. A feltárt sírokból pergamoni szőttesek, athéni üvegáruk kerültek elő. A hajdani gazdagság ékes bizonyítéka az a 40 templom, amely a városka lakót imára várja.

Bővebben: Időutazás Bulgáriában – Rózsaolaj és kolostor minden mennyiségben

Németország turizmusa virágzik

2017. első félévében több mint 26 ezer vendégéjszaka-növekedés a magyar piacról!
A németországi beutazó turizmus 2017. első félévében erőteljesen növekedett: június végéig, a Szövetségi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján 36,7 millió nemzetközi vendégéjszakát számolt a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyeken. Ez 1,2 millióval több az előző év ugyanezen időszakához képest és 3,4 százalékos növekedésnek felel meg.
Az úticél Németország a magyar vendégek körében is népszerűbb, mint valaha: csupán júniusban 9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma (68 931 vendégéjszaka), 2017. január és június között pedig 359 769 magyar vendégéjszakát jelentettek, amely 7,8 százalékos növekedésnek felel meg a féléves mérlegben. „Az előző év ugyanezen időszakának eredményét több mint 26 ezer vendégéjszakával múltuk felül, amely mutatja, hogy az úticél Németország a magyar küldőpiacon vonzó úticélként nagy népszerűségnek örvend” – mondja Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetője.
„A »Luther 2017 – 500 éves a reformáció Németországban« tematikus év keretén belül számos kampányt és akciót valósítottunk meg részben németországi partnerekkel a magyar piacon – Németország mint kulturális úticél ebből számos városban és régióban profitál” – magyarázza Czeiszing Miklós a pozitív eredményt.

Bővebben: Németország turizmusa virágzik

Dél-Alföldi Fürdők Egyesülete

Tapasztalatcsere, közös pályázatok, összehangolt mar­ke­tingakciók – többek között ezek azok a területek, amelyeken profitálnak az együttműködésből a Dél-Alföldi Fürdők Egyesületének tagjai, immár 18 éve. A szervezetben nemrégiben vezetőváltás történt.
A Dél-Alföldi Fürdők Egyesülete idén március 22-én, Tiszakécskén új elnököt választott. A leköszönő elnök Albel Andor 18 sikeres év után adta át a stafétabotot Márton Máriának, aki jelenleg a Szentesi Sport- és Üdülőközpont ügyvezető igazgatója. Az által irányított fürdő nemrégiben közel 3 milliárdos fejlesztésen esett át.
Az elmúlt 18 évben Albel Andor irányításával a dél-alföldi gyógy- és termálfürdők között szoros együttműködés alakult ki a hatékonyabb fürdőfejlesztés és – üzemeltetés érdekében. Ezt a jól megalapozott szakmai munkát kívánja tovább vinni az öttagú elnökség, Márton Mária vezetésével.

Bővebben: Dél-Alföldi Fürdők Egyesülete