AlkoholStop

Nem véletlen, hogy az Alko­hol­STOP programot egy egészségügyi alapítvány indította. S az sem véletlen, hogy egy gyermekkórházhoz kötődik a javaslat. A Heim Pál Alapítvány munkatársai ugyanis úgy gondolták, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítását megelőzéssel, azaz a kamaszkorú gyermekek körében végzett ismeretterjesztő munkával kell kezdeni. Több ezren vettek részt a Heim Pál Alapítvány és a METRO közös rendezvénysorozatán augusztus 29-én a budaörsi METRO áruházban.

A Heim Pál Alapítvány AlkoholSTOP rendezvénysorozatának utolsó állomására itt került sor, melynek keretében a felelős alkoholfogyasztásra és az egészséges életmód fontosságára hívták fel az érdeklődők figyelmét. A METRO társadalmi szerepvállalási tevékenysége részeként eddig több mint 720 millió forint értékben támogatta partnerszervezetein keresztül a rászorulókat.
„A METRO számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, amely aktív felelősségtudatot jelent a környezettel és azokkal a személyekkel szemben, akikkel működése során, illetve az értékesítési lánc tagjaiként kapcsolatba kerül” – hangsúlyozta Horváth Imre vezérigazgató, s elmondta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás a kiegyensúlyozott, egészséges életmód része. Magyarországon azonban sokan nincsenek tisztában az egészségügyi kockázatokkal – a felelőtlen, mértéktelen alkoholfogyasztás számos korosztály esetében probléma, így az egyik legégetőbb társadalmi téma a tudatos alkoholfogyasztásra nevelés kérdése. A felelős alkoholfogyasztással a hosszú távú, országos szintű egészségügyi költségek is jelentősen csökkenthetőek, és közvetett módon a magyar fogyasztók fizikai, érzelmi, szellemi és mentális jólétének megteremtését segíthetik, támogathatják.


A METRO és a Heim Pál Alapítvány a cél elérése érdekében 2015. nyarán közös akciót indított Alkohol­STOP néven: egy hat állomásos rendezvénysorozat keretében számos érdekes programmal várták a nagyközönséget a résztvevő METRO Áruházakban (Nyíregyházán, Kecskeméten, Szegeden, Pécsett, Győrben és Budaörsön). A rendezvénysorozat célja, hogy a témáról valós társadalmi párbeszédet indítson, amiben panaszok helyett tervek születnek, hogy a program keretében olyan ötletek, kezdeményezések jussanak el a nagyközönséghez, melyek a mértékletes alkoholfogyasztást, az egészséges örömöket, az alkoholmentes szórakozást helyezik előtérbe. A METRO természetesen nem csupán a helyszínt biztosította, de népszerűsítette a programot saját online, áruházi és egyéb reklámfelületein is.
A rendezvénysorozat záróeseményére 2015. augusztus 29-én a METRO budaörsi áruházába érkező látogatók a Pest Megyei Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági programjain, a Magyar Vérellátó Szolgálat véradásában, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elsősegélynyújtási oktatásán, és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom családegészségügyi tanácsadásban, valamint a Tudatos Közlekedők Egyesülete aktivitásain vehettek részt.
„Az emberek millióival fenntartott közvetlen kapcsolatok még inkább igénylik a felelős vállalati irányítást. Működésünk során az etikai kódexben lefektetett üzleti alapelveinket tartjuk szem előtt, ezzel biztosítjuk az egész vállalatra érvényes felelősségteljes magatartást. Ehhez a szemléletmódhoz az alkohollal kapcsolatos ismeretek előmozdítása és az alkoholfogyasztás alapelveinek minél szélesebb körű megismertetése is hozzátartozik.”- mondta Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója, majd arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a vállalat rendszeresen tart vevőfórumokat, képzéseket, ahol interaktív formákban tájékoztatja és segíti vállalkozó partnereit, valamint a METRO Magyarországon egyedülálló tudásközpontot hozott létre METRO Gasztroakadémia néven, ahol a vendéglátásban és kiskereskedelemben működő partnereit hiánypótló szakmai oktatással és továbbképzéssel segíti. Mindezen találkozókon, tréningeken a METRO kifejezetten odafigyel arra, hogy minél több emberrel ismertesse meg az alkoholos italok fogyasztásával kapcsolatos alapigazságokat: felelős fogyasztás és magatartás, mértékletesség, minőségi alkohol választása, tudatos életvitel.
A METRO számára a fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás a működés alapeleme, így a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítésén kívül számos egyéb társadalmi problémával is aktívan foglalkozik:
2013-ban világszerte útjára indult az Energiatudatossági Program, azzal a céllal, hogy a METRO a dolgozóival világszerte, így Magyarországon is, közösen csökkentse a vállalat ökológiai lábnyomát, ennek hangsúlyozására évente megrendezzük a magyar Fenntarthatósági Napot is.
A napokban záruló METRO Adnijó Program a magyarországi vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások közösségekért tett cselekedeteit gyűjti össze, népszerűsíti az egyes vállalkozások társadalmi tevékenységeit, és elismeri a legjobb gyakorlatokat.
A METRO a Magyar Élelmiszerbankkal együttműködve az áruházakból a lejáratközeli és esztétikai hibás termékeket a rászorulóknak juttatja el. A METRO az Élelmiszerbank élelmiszermentő programjának aktív részeseként az elmúlt 3 évben 860.130 kg, azaz összesen több mint 720 millió forint értékű friss élelmiszert (zöldségeket, gyümölcsöket, tejtermékeket, húsokat, felvágottakat, halakat, pékárut) juttatott így el országszerte 2012. márciusa és 2015. júliusa között 136.548 rászorulónak.
A rendezvény megnyitóján részt vett Heim Pál, az AlkoholSTOP Egészségnap programsorozatot életre hívó Heim Pál Alapítvány szakmai igazgatója is, aki elmondta: „Az Alkohol­STOP akció részeként a Heim Pál Alapítvány 2015. október 27-re Alkoholmentes Napot hirdet, amihez bárki csatlakozhat a témához kapcsolódó ötlettel, akcióval vagy műalkotással, de a részvételhez az is elég, ha ezen a napon nem fogyasztunk alkoholt. Az Alkoholmentes Napot ezentúl minden év október 27-én meghirdetjük, bízva abban, hogy a kezdeményezés – a METRO segítségével – pár éven belül igazi mozgalommá válik. Cél, hogy a mérték újra érték legyen, a felelős fogyasztás pedig mindennapjaink részévé váljon.” Horváth Imre Heim Pál bejelentéséhez kapcsolódva kiemelte: „A METRO, Európa egyik vezető kereskedelmi vállalata, tudatában van annak, hogy a fogyasztói hozzáállás és magatartás megváltoztatása, viselkedésbeli vagy kulturális változások elérése csak széles társadalmi összefogással valósulhat meg. A METRO felelős vállalatként és egyedülálló nagykereskedelmi szereplőként támogatja a Heim Pál Alapítvány törekvéseit, elősegíti az iparági szintű összefogást a közös célok elérése érdekében.”
Az AlkoholSTOP program budaörsi zárórendezvényét is megtisztelte Heim Pál, a tudós professzor dédunokája, az alapítvány létrehozója, s a megelőzés fontosságáról beszélt. „Már gyermekkorban meg kell kezdeni a felvilágosító munkát” – hangsúlyozta, s emlékeztetett a 30-as években tananyagként szereplő Egészségtan tantárgy jelentőségére. Véleménye szerint már az iskolában el kell kezdeni a megelőzést, a fiatalok egészségnevelését. Ezért is állt a mozgalom élére a gyermekkórházi alapítvány. Az alkoholizmusnak több olyan kísérőbetegsége van, amelyek gyógyítása nem csupán időigényes, hanem költséges is. Ma hazánk lakosságának 40 százaléka szorul ellátásra alkoholbetegség miatt. Az idült alkoholizmus olyan betegség, amely később nem csupán máj-és veseelégtelenséget okoz, hanem a magasvérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, valamint a szív-és érrendszeri betegségek okozója lehet.
A rendezvényen részt vett Budaörs alpolgármestere, Kálóczi Imre is, aki mint az ország legfejlettebb innovatív városának tisztségviselője a fiatalok alkoholmentes szórakozására hívta fel a figyelmet. Mondandóját egy riasztó számadattal támasztotta alá, míg a világban 6,2 tiszta szeszt fogyasztanak a 15 évnél idősebb polgárok, addig ez a szám hazánkban éppen duplája, azaz 12,4 l. Ezért állt a kezdeményezés mellé Budaörs, s az akciót saját programokkal, helyi eseményekkel támogatta.
Hasonló eredményekről számolt be dr. Sára Botond józsefvárosi alpolgármester. Elmondta, hogy az akció részeként a VIII. kerület kereskedői különleges támogatásban részesülnek: aki nem forgalmaz üzletében alkoholt, az jelentős kedvezményt kap a bérleti díjból. Ezzel jónéhány helyen megszűnt az utcai ivászat, ami végsősoron nevelő hatású, hiszen így a kiskorúak nem látnak annyi alkoholizálót, mint régebben. Hasonló elgondolásból az újjáépített Teleki téri piacon sincs alkoholárusítás. „Mindezek mellett az iskolákban prevenciós előadásokat tartunk, az újságunkban teret adunk az alkoholellenes témáknak.”
Az AlkoholSTOP program budaörsi záróeseményhez csatlakozott a METRO Gasztroakadémia is, mely ezen a napon szintén az egészséges életmód elsajátításához adott segítséget: a METRO Gasztroakadémia séfjei, Bereznay Tamás és Gálicz István, egészséges és kiváló minőségű magyar alapanyagokból készítettek ínycsiklandó fogásokat.

Dunay Csilla