Tradíció és innováció

A Prolan Kft.-t 1990-ben alapította 14 fejlesztőmérnök azzal a céllal, hogy világpiaci színvonalú, saját fejlesztésű termékekkel érjenek el üzleti sikereket. A cég profilja irányítástechnikai eszközök fejlesztése, gyártása, alkalmazása, komplex rendszerek szállítása, ezen belül tervezés, szoftver- és hardverfejlesztés, mérnökszolgálat, szerelés, szerviz. A cég lépésről lépésre valósította meg terveit. 1998-ban részvénytársasággá alakult,  25 éves év- fordulójukat tavaly ünnepelték. Most Szabó Ervin vezérigazgatóval az eltelt időszak jeles eseményeit elevenítjük fel.

– Sikerült megvalósítaniuk tervüket?
– A legnagyobb feladat nem az volt, hogy a szakmai tudást megőrizzük, hanem hogy fejlesszük és átadjuk azoknak a kollégáinknak, akik idő­közben hozzánk csatlakoztak, hiszen ez a szakmai tudásbázis mára közel 150 fő, zömmel mérnökök, informatikusok, programtervezők. Cégünk szellemi kapacitása egy óriási tőke, amely folyamatosan gyarapodott azáltal is, hogy sok tapasztalt kollégával bővültünk, akik hozták
és hozzáadták tudásukat a cég egészéhez. Nagy fába vágtuk a fejszénket, többször is, de sikerült megvalósítanunk céljainkat.
– Mindennek köszönhetőek a hatalmas fejlesztések. Például a vasút automatizálásban.
– A Prolan cég 1998 óta foglalkozik vasút-automatizálással. Első nagy projektünk a GySEV integrált vasútirányító rendszerének szállítása volt, ahol az energiaellátás felügyeletén kívül a központi forgalomellenőrző és forgalomirányító rendszerek funkcionalitását is megvalósítottuk. 2009-ben adtuk át a 13 vasútállomás távvezérlését és 40 állomás távfelügyeletét ellátó Szeged KÖFI rendszert, 2011-ben az európai színvonalúra korszerűsített dél-balatoni vasútvonalat. 2010 év folyamán a GySEV Sopron-Szentgotthárd vonalrekonstrukción is dolgoztunk. A MÁV csoport közel 1500 dízel és villamos vontatójárművére, valamint vezérlőkocsijára telepítettünk GPS vevővel és GSM modemmel ellátott komplex mozdonyfedélzeti berendezést, mely a vasúti közlekedés automatikus felügyeletét látja el. 2012-ben az újonnan vásárolt TRAXX járművek fedélzetére is a Prolan által fejlesztett berendezést szerelték fel a gyártó Bombardier cég kasseli telephelyén.
– Az energetika területén is újabb lehetőségeket találtak.
– A Prolan Zrt. villamos energetika üzletág több mint 20 éve foglalkozik alállomások és azokat összekötő villamos hálózatok távfelügyeleti rendszerével. 
ProField RTU termékcsaládunk Magyarországon piacvezető, a MAVIR Zrt. átviteli hálózati alállomásain, illetve összes erőművi alállomásán ez a rendszer működik. A magyarországi áramszolgáltatók 220 alállomásán, illetve számos kiserőművi, szélparki, biogázas rendszerben is ez a termékcsalád biztosítja a rendszer felügyeletét. Az ELMŰ-Émász és az Edf Démász üzeirányító központjait is cégünk készítette.
– A fejlesztéseik legújabb eleme az energiamenedzsment.
– Legújabb üzletágunk első terméke a hosszúhullámú rádiós körvezérlő berendezés, amely a hosszúhullámú rádió-táviratoknak megfelelően kapcsolja a terhelést, illetve vált tarifát. Magyarországon már több mint 350.000 darab önbeálló antennával ellátott készülék segíti az optimális terhelésszabályozást. Körvezérlő központunk a közvilágítás vezérlésén túlmenően a fogyasztói korlátozás és szinten tartás szabályozását végzi.
– Cégünk lételeme a folyamatos műszaki fejlesztés, kizárólag saját fejlesztésű berendezéseket, hardver, szoftver elemeket használunk rendszereinkben. Mindhárom területünknek van kiemelt, stratégiailag fontos fejlesztési iránya.
Az energetika területén olyan megoldást tervezünk, amely képes szél és napenergiával működő, valamint hagyományos erőműveket, energiatárolókat és fogyasztókat egy, szabályozható rendszerben kezelni, a külvilág felé Virtuális Erőműként viselkedni.
Az Energiamenedzsment üzletágunk az ECLIPSE Control Intelligens Közvilágítási rendszerünket, mint elosztott városi kommunikációs infrastruktúrát felhasználva Smart City szolgáltatásokat (zaj-, légszennyezettség-, rezgésmérés, forgalomszámlálás) fejleszt.
A vasút területén a legmagasabb vasútbiztonsági követelményeket kielégítő Prosigma rendszerünket fejlesztjük, amellyel elektronikus biztosítóberendezési megoldásokat tudunk majd adni a vasutak számára.
– A rengeteg munkát kitüntetések is fémjelzik?
– Igen, többször díjazták tevékenységünket. Csak az utóbbiakról szólnék:
Tavaly a Családbarát Munkahely és Az Év Intelligens Vállalata Top 10 elismerést nyertük el. 2016. februárjában megkaptuk a Díj a Sikeres Vállalkozásokért kitüntetést, amit Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter a Prolan Irányítástechnikai Zrt.-nek adományozott a kis- és középvállalati kategóriában. De mi is alapítottunk díjakat, amelyekkel a tulajdonosi körhöz nem tartozó kiemelkedő teljesítményű kollégáinkat díjazzuk.
– Az elismerés kötelez is, gondolok itt a társadalmi felelősségvállalásra.
– Természetesen erre mi is gondolunk, például a véradással, vagy karácsonykor a gyermekotthonok lakói, vagy a fogyatékossággal élők megajándékozásával. De az árvíz idején a mi munkatársaink is „legények voltak a gáton”, vagy részt vettek a Duna part takarításában. A segítség mellett a közös szórakozásra is szakítunk időt: együtt sportolunk, kirándulunk, szórakozunk. Építjük a közösséget.