Megrendelésre és nem raktárra dolgoznak

„A rondó/rondeau olyan zenei forma, amelyben a téma refrénszerű visszatérései közé epizódok, közjátékok kerülnek (pl.: A-B-A-C-A). A 14-16. századból származó francia körtánc és dalforma máig megőrizte lendületes és derűs jellegét”- olvasható a wikipédián. Ha az állandóan ismétlődő refrénre gondolok, megértem, hogy miért választotta ezt a nevet egy hullámpapírgyártó cég. De a rondo, mint körtánc jelentheti az ölelést is, ahogy a csomagolóanyag körbefogja az árut. Az osztrák Ganahl család 1797-ben alapította a céget. Az évtizedek során a vállalkozás egyre fejlődött, újabb és újabb leányvállalatai alakultak Európa-szerte, így nálunk, Magyarországon is. A Rondo magyarországi leányvállalata 1993 decemberében kezdte meg működését. A cég fejlődéséről Miklós Zsolttal, a Rondo Hullámkartongyártó Kft.  ügyvezető igazgatójával beszélgetünk.

A cég alakulásának éve valóban 1993, a soroksári üzemünk építését pedig a rákövetkező évben kezdtük a zöldmezős beruházásként. Az építkezést és a gyártó berendezések telepítését a tervek szerint sikerült megvalósítani, így 1995 januárjában a termelés is megkezdődhetett a magyarországi gyárunkban. Az alapanyagként használt papír 2,5 méter széles tekercsekben érkezik az üzemünkbe, ezt használjuk az összes terméktípusunk gyártásához. A Rondo Frastanzi Papírgyára száz százalékban hulladékpapírból állít elő hullámkarton-alappapírokat, s ma már a magyarországi üzemünkben is nagyrészt hasznosított másodnyersanyagot használunk fel a gyártáshoz, jó példát szolgáltatva a csomagolóanyag-felhasználás fenntarthatóvá tételéhez. A Rondo mindig a minőséget és a megbízhatóságot tartotta szem előtt, ennek megfelelően a cégcsoport az összes üzemébe a legkorszerűbb – svájci technológián alapuló – gyártóberendezéseket telepítette. Ennek a technológiának a folyamatos fejlesztése, valamint a sok éves felhalmozott tudás és tapasztalat, továbbá a közepes méretű regionális vállalati létből fakadó dinamizmus adja azt az alapot, amelyre támaszkodva ügyfeleinknek mindig a legjobb megoldást tudjuk kínálni.

– Hányan dolgoznak a magyar leányvállalatnál?

– A létszámunk szinte változatlan a kezdetek óta, közel 200 dolgozót foglalkoztatunk. Ezt az állandóságot azzal is igyekszünk elérni, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében támogatjuk a munkatársaink környezetében működő óvodákat, iskolákat, áttételesen munkatársainkat. A létszám szinten tartása nagy eredmény, megrendelés-állományunk folyamatos bővülését tükrözi. Hiszen folyamatosan fejlesztjük gépparkunkat, s ma már a gyártási folyamatok jelentős része teljesen automatizáltan folyik soroksári üzemünkben is. A technológia-korszerűsítés azért is fontos, mert a piacon a mennyiségi igények mellett egyre nagyobb hangsúly kerül a gyorsaságra és a megbízhatóságra. A fejlesztésekre támaszkodva pedig a Rondo továbbra is a legjobb minőségre és a legrövidebb szállítási határidőkre törekszik, elébe menve a megrendelői igényeknek, s tovább erősítve a vevői elégedettséget.

– Ha már a vevőket említette, megtudhatom, hogy kik a leggyakoribb megrendelőik?

– Hogyne, ez nem titok. A legtöbb megrendelőnk az FMCG szektorból kerül ki, de számos ügyfelünk érkezett például a feldolgozóiparból is, vagy a kiskereskedelem területéről. De hogy egy kondkrét példát is mondjak, az IKEA-val olyan sikeres az együttműködésünk, hogy a teljes európai piacra mi gyártjuk a hullámkarton termékeket.

– Melyek a legfontosabb trendek a piacon?

– Nem lehet nem észrevenni például, hogy néhány év alatt teljesen átalakultak az áruházak polcsorai a hagyományos csomagolások visszaszorulásának, és az úgynevezett polcrakész megoldások térhódításának köszönhetően. A kiskereskedelmi vállalatoknak kulcsfontosságú az árufeltöltéssel kapcsolatos élőmunka-igény csökkentése, amelyben az új, innovatív csomagolások megjelenése kínál segítséget számukra. A polcrakész megoldások részaránya a diszkontláncoknál ma már 90 százalékos, de gyorsan nő a részesedésük a kereskedelem más szegmenseiben is.
Fontos arra is figyelni, hogy a kereskedelmi láncok részéről egyszerre elvárás, hogy a csomagolás legyen praktikus, erős, valamint esztétikus. Ugyanis a csomagolás nemcsak védi az árut, hanem jó felületet kínál az értékesítés támogatására is. Több felmérés is megerősítette például, hogy fogyasztási cikkek esetén a vásárlói döntések 80 százaléka a vásárlás helyén születik meg. A boltok polcain egy-egy termék sikere legtöbbször alig 2-3 másodperc alatt dől el a fogyasztónál, így a csomagolás milyensége különös jelentőséget kap a bevásárlások során.

– A legutóbbi hírek szerint nagy beruházást indítottak. Mit tudhatunk erről?

– Nálunk folyamatos a gyártási technológia fejlesztése. Erre a legjobb példa, hogy a soroksári üzemünk bővítéséről a tulajdonosaink éppen a 2008-as válság kitörését követően határoztak, s döntésük helyessége mára bebizonyosodott. Ugyanis, mire a beruházás befejeződött, csillapodott a válság, s újra lendületet vett a termelés, egyszerre nagy szükség lett a megnövekedett gyártó kapacitásra. A legutóbbi évek fejlesztései közé tartozik, hogy a Rondo 2014-ben 350 millió forintos beruházással egy robottechnológiával működő, úgynevezett palettázó berendezést telepített, ezzel téve teljessé követte, ezzel téve teljessé automata áruáramlási rendszerét soroksári üzemében. Ezt 2015-ben egy, a legkorszerűbb technológiát képviselő ragasztó-hajtogató berendezést telepítése követte. Idén pedig egy újabb, mintegy 400 millió forintos beruházásra kerül sor a hullám­profil termékportfóliója bővítése céljából. Az alacsony gericmagasságú hullámkarton csomagolóanyagok készítését lehetővé tevő úgynevezett D hullám gyártási technológia telepítésére 2016. február folyamán került sor, mintegy 400 millió forintos beruházással. A fejlesztésnek köszönhetően a Rondo termékportfóliója egy újabb, a piacon leggyakrabban felhasznált típusoknál vékonyabb hullámkarton termékvonallal bővült, ami a felhasználók oldalán a teljes ellátásilánc-folyamatban jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé. Ebben az évben pedig további 300 millió forintos beruházással az üzemen belüli szállítási rendszert fogjuk modernizálni.

– Akkor a jövő terveiről felesleges is faggatnom.

– Egy biztos, a fejlesztések a jövőben is folytatódni fognak. A beruházási döntéseink során pedig a legfontosabb szempont minden esetben az, hogy vevőinket gyorsan és megbízhatóan képesek legyünk kiszolgálni jó minőségű és környezetbarát hullámkarton csomagolóanyagokkal. Emellett olyan megoldásokat kívánunk biztosítani megrendelőinknek, amelyek révén képesek maguk is költségeiket csökkenteni, illetve tevékenységüket hatékonnyá tenni.

– Ön mióta dolgozik a papíriparban?

– 2015 őszén csatlakoztam a Rondo csapatához, s miután nyugdíjba ment az elődöm, 2016 áprilisa óta én vagyok a cégvezető. De 25 éves könnyűipari múlttal rendelkezem. Mint közgazdász, a Kanizsa Trend Kft-t, az Andante bútorok gyártóját, az ország egyik legnagyobb kárpitos bútorgyárát vezettem évtizedekig. A Rondo osztrák tulajdonosai eleve az ügyvezető igazgatói posztra kértek fel, amit örömmel vállaltam el.

– Egy ilyen dinamikus cégnél, mint a Rondo, marad-e ideje valamilyen hobbi űzésére?

– Jó beosztással igyekszem időt szakítani a családomra, egyetemista fiamra, és a balatoni hétvégékre. A vízisportokat kedvelem, úszom, vitorlázom, de nagyon szeretek színházba, koncertekre járni, képzőművészeti kiállításokat látogatni.