Folyamatosak a fejlesztések

Csaknem negyed évszázada alakult a Szimikron Kft., ám elődje már a hetvenes évek végén elkezdte a CNC szerszámgépek gépelemeinek és tartozékainak, um. a golyósorsók és szerszámrevolverek gyártását. 1991-t írtak, amikor a hajdani Szerszámgépipari Művek – összes gyáregységével együtt – végelszámolásra vagy felszámolásra került. Az események alakulásáról Kertész József, a Szimikron Kft. ügyvezető igazgatója mesél.

– A történet 1991. június 17-én indul, amikor már teljes csőd uralta a szerszámgépipart. Végül felszámolásra került szinte az egész cégcsoport. Kecskeméten másodmagammal én kaptam azt a feladatot, hogy végelszámolást végezzünk. Kecskére bízták a káposztát. Elsődleges célunk az értékmentés volt. Így jött létre, mint leányvállalat a SZIMIKRON Kft., mely az előd tevékenységét folytatta. Az anyacég a felszámolás sorsára jutott. Meggyőződésem, hogy bűn lett volna a felhalmozott tudást és gépparkot elprédálni. Igaz, veszteséges évek következtek, de a potenciális képességek és megkeresett lehetőségek segítettek átvészelni ezt az időszakot. Közben intenzív konstrukciós és technológiai fejlesztő munka kezdődött, elsősorban a nagy menetemelkedésű golyósorsók irányába, s létrejött egy együttműködés a Miskolci Egyetem Szerszámgépek Tanszékével. Ez a kapcsolat 1995-ben kezdődött, s ma is tart. Ennek eredménye, hogy a termékskála szabadalmazott, korszerű gépi tokmányokkal bővült. Gyakorlatilag a 25 év alatt a romhalmazból felépült egy korszerű gyár. A termelés ma egy 2300 négyzetméteres klímatizált üzemcsarnokban folyik, korszerű CNC vezérlésű szerszámgépeken, illetve modern ellenőrző berendezéseken.
A géppark-fejlesztés állandó feladatunk, örökké pályázunk. Csak zárójelben mondom, de a pályázatok egyszerűsítés helyett bonyolultabbak, gyakran irracionális világban találjuk magunkat. Például tavaly június 23-án adtunk be egy pályázatot egy CNC esztergaközpont vásárlására. Idén február 18-án – a 30 napos határidő helyett – hozták meg a döntést, hogy megkapjuk a támogatást, közben azonban az összes ajánlat érvényessége lejárt. Új ajánlatokat kértünk, ugyanazért a pénzért jobb gépet kapnánk, de még mindig nem jutottunk dűlőre a bürokrácia útvesztőiben. Mindeközben folyamatosan azt halljuk, hogy támogatják a kis- és középvállalkozásokat. Békaperspektívából nem így tűnik.

– Hányan dolgoznak a gyárban?

– Jelenleg 56-an vagyunk, s munkatársaink magas szintű képzettséggel és sokéves tapasztalattal rendelkeznek a precíziósan megmunkált gépelemek fejlesztése és gyártása terén. Alapelvünk a minőség illetve a korrekt üzleti tevékenység iránti elkötelezettség, valamint a cég és a munkatársak közötti harmónia, mely öt főbb cölöpre épül. Ezek a perszonalitás,a szubszidiaritás, a szolidaritás, a rendszerben való gondolkodás és a cash-flow szemléletű irányítás. Ez a biztosíték arra, hogy az adott műszaki feladatok megoldására a lehető legoptimálisabb ajánlatot kínáljuk partnereink számára.

– Kik a partnereik, kik vásárolják az Önök által gyártott termékeket?

– Három nagyobb felhasználónk van, az orvosi műszeripar, a szerszámgépipar és az autógyártás (mint másodlagos felhasználó). Szinte a világ minden országába eljutnak termékeink. A kezdet elég furcsán alakult, ugyanis először nyugaton találtunk piacra, Németországban, Fran­ciaországban, azután indult be a hazai piac. Ez előre látható volt, hiszen az induláskor éppen válságban volt a gépipar.

– Megtudhatom, hogy a gyár­igazgatás mellett mivel múlatja az időt, s egyáltalán milyen végzettséggel rendelkezik?

– Gépészmérnök és gazdasági mérnök vagyok, ennek ellenére erős a humán érdeklődésem. Szóval, szeretem például a verseket, esszéket, a zenét Ady Endrétől Hamvas Bélán át Utassy Józsefig, illetve Chopintól a Ghymes együttesig. Nős vagyok, a feleségem eredetileg matematika-rajz szakos tanár, de sok évig mesefilmekben dolgozott.