Ha vasút, akkor Knorr-Bremse

Világszínvonalat létrehozni nagy kihívás

Knorr-Bremse a világ piacvezető vasúti szerelvény-és haszongépjármű-fékrendszer gyártója. Harminc országban mintegy 25 ezer munkatársat foglalkoztat.Több mint 110 évnyi tapasztalatát hasznosítva fék-, beszálló-, vezérlő-, energiaellátó rendszerek, valamint fűtő-, szellőző- és légkondicionáló berendezések gyártását, fejlesztését végzi, erőátviteli és átvitel-vezérlő megoldások fejlesztésével, gyártásával és szervizeléssel foglalkozik. A világcégnek két magyarországi egysége van: Budapest a vasúti fékrendszerek tervezésének és gyártásának központja, míg Kecskeméten a haszongépjárművek számára készülnek a fékrendszerek. Sávos Andrással, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. (Knorr-Bremse Rail System Budapest) ügyvezető igazgatójával egy tetemes összegű budapesti beruházás ürügyén a cégről, a termelésről, a jövőről beszélgetünk.

A Knorr-BremseRail Systems budapesti telephelyét 1995-ben alapították, elsősorban azért, mert óriási költség­nyomás nehezedett a német­or­szági anyavállalatra. Így Berlinből és München­ből jöttek át a gyártósorok , s már 1996-ban megindult a termelés. Az első perctől töretlenül nyereségesek vagyunk, a legnagyobb éves bevételünk 270 millió euro-t ért el.
A budapesti leányvállalat pontosan mit gyárt?
Vasúti fékek gyártását végezzük, 250 fejlesztő mérnök bevonásával folyik a levegőellátás, a fékvezérlés és a fékmecha­nika tervezése és gyártása. A világ nagy részén óriási vasútfejlesztés zajlott és zajlik manapság is, gondolok itt Kínára, Japánra, de Európában is igény van a vasúti alkatrészekre. Ezért társ­válla­latainkban is folyik a fejlesztés: Berlinben a féktárcsákat, Spanyolországban, Ausz­­triában egyéb vasúti alkatrészeket állítanak elő.
Beszéljünk akkor a most megvalósuló új beruházásról.
5,28 milliárd forinttal növeljük gyártási kapacitásunkat. Ezzel a beruházással a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél 2017-től már ötszáz mérnök és közel ezer munkatárs foglalkozik majd olyan fékrendszerek fejlesztésével és gyár­tá­sá­val, amelyek különféle vasúti járművekben teljesítenek szolgálatot a budapesti villamosoktól a japán csúcs­vonatokig. A társaság 5,28 milliárdos beruházással 11 ezer négyzetméterrel, 46 ezer négyzetméteresre bővíti 2010-ben átadott budapesti üzemét. Komplett fékvezérlési és levegőellátási termék­csa­ládok fejlesztése és gyártása kerül Budapestre. A beruházással a vállalat közel 300 új munkahelyet hoz létre, ezzel munkavállalóinak a száma 1400 fölé növekszik, valamint stabil hazai beszállítói hálózatán keresztül további több száz új állást is teremt a beruházással. A vállalathoz az elmúlt hónapokban több száz új munkatárs csatlakozott, részben az új beruházás, valamint a meglévő fejlesztések és gyártástechnológiák kap­csán, amelyek által a Budapesten dol­go­zók nemzetközi csúcstechnológiás fejlesztésekben vehetnek részt. Ők már Németországban igyekeznek meg­sze­rezni a szükséges tudást.
Milyen nyelven működnek együtt a munkatársak?
A hivatalos nyelvünk az angol, de németül és az egyéb lokációk nyelvein is sok munkatársunk kommunikál.
Hová kerülnek a nálunk előállított alkatrészek?
A vállalat 17 országba szállítja termékeit Brazíliától, az Egyesült Államokon és Svájcon keresztül Kínáig. A magyar beszállítók aránya mindeközben meghaladja a 60 százalékot: a társaság több mint 600 magyar vállalattal áll kapcsolatban, amelyek közül sokan megfelelnek a cég szigorú minőségi követelményeinek, mint például a Deutsche Bahn szabványainak is. A vállalat külön figyelmet fordít a beszállítói kapcsolatok kiépítésére, igyekszik már a termékfejlesztés fázisában felvenni a kapcsolatot a beszállítókkal és közösen dolgozni velük a teljes termelési rendszer kialakításán. Erre főként a szabványok miatt van szükség, hiszen a világ különböző országaiban különféle szabványigények vannak érvényben. Nagy kihívás egy ilyen világcéghez tartozni! Az ősszel befejeződő beruházást követően a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest hazai beszállítói bázisa számottevően növekedhet, miközben a fejlesztés a már meglévő partnerek megrendelés-állományát is bővítheti, ezzel járul hozzá a további több száz új munkahely létesítéséhez. A beszállítások koncentráltak és egyben regionálisak. Igyekszünk a gyártóhoz közel eső cégekkel tartani a kapcsolatot, de bizonyos alkatrészek a világ minden pontjára elkerülnek, például Dél-Afrikába is.
Ez a fejlesztés újabb feladatot ró a cégre, nevezetesen a társadalmi felelősségvállalás szempontjából. Mit tudnak tenni ez ügyben?
Elsősorban a béreinkkel igyekszünk versenyképesek lenni és cafetéria juttatással is segítjük dolgozóinkat. Szűrőprogramokkal és folyamatosan elérhető orvosi szolgáltatással óvjuk munkatársaink egészségét. Saját futókörünk van 110 taggal és együtt kerékpározunk, így szélesebb körben is a sportot támogatjuk. Fontos számunkra a környezetünk erősítése is, ezért a kerületi kezdeményezésekhez is gyakran hozzájárulunk. A környezetvédelemben a német ipari standardot tartjuk, különös tekintettel az energiahatékonyságra. Vállalatunk hosszú távú gondolkozásának és a fenntarthatóság iránti elkö­te­le­zett­sé­gének ékes bizonyítékapéldául az Oxyfa projekt – ebben az évben több mint száz oxyfa ültetését támogatta vállalatunk, amelyekből néhány a gyár udvarán növekszik. Egy bioközösségi kert megvalósulásában is aktív támogató szerepet vállaltunk, amely fejlődésének kollégáink azóta is aktív részesei.Felelősségvállalásunk helyben és szélesebb körben is megvalósul.
Hogyan folyik a kutatás-fejlesztés: az anyavállalat tervei alapján, vagy önállóan, magyar kezdeményezésre?
Mindkét verzió érvényesül a vállalat lokációinál, de nálunk nagyobb arányú a hazai kezdeményezés. A termékfejlesztés a kezdetektől, 1995 óta jelen van a vállalatnál, amelynek gerincét magyar mérnökök adják. A német tulajdonú Knorr-Bremse világsikerének hátterében jól képzett és kreatív magyar technikusok, szakmunkások és mérnökök állnak, akiknek a müncheni cégvezetés már a kezdetektől fogva bizalmat szavazott.
Egy ilyen felelősségteljes feladatot ellátni, mint amilyet ez a beruházás Önökre rótt, bizonyára sok stresszel társult. Milyen módszert választott a kikapcsolódásra?
Nekem a futás a stresszoldó kikapcsolódásom. És természetesen a családom, hiszen a két lányom gondoskodik a vidámságról. Sokat utazunk, kirándulunk, ebben „minden­evők” vagyunk.