Vaskereskedésből piacvezető szolgáltató

Annak idején a csepeli Weiss Manfréd gyárból még lovaskocsikkal hordták az árut a főváros vasboltjai­ba, mígnem 1922-ben a gyár megalapította a Ferroglobus Vasáru Kereskedelmi Részvénytársaságot. Az 50-es évek végétől innen osztották szét az országban termelt összes acélterméket. A hajdani telepen nem valódi kereskedés folyt, hanem – a szocialista tervgazdálkodás eredményeként – amolyan elosztó hivatalként működött. A folytatást Petró Zoltán vezérigazgatótól hallhatjuk.

A gyors fejlődés miatt a vállalat korábbi raktárai hamarosan szűknek bizonyultak, ezért 1952-ben megkezdődött a mai napig is használt 32 hektáros központi telephely kialakítása a Budapest XV. Körvasút sor 110. szám alatt. A Ferroglobus ebben az időben acélkereskedéssel foglalkozott. 1997 végén pedig a Thyssen Schulte GmbH vásárolta meg a cég többségi részvénycsomagját.


– Hány kereskedést működtetnek, s hány dolgozójuk van?
Budapesten és az ország legnagyobb városaiban vannak telephelyeink, amelyek közül a vidékiek 2-4000 négyzetméteresek, a budapesti telephelyünk fedett raktárterülete pedig 80 000 négyzetméter. Dolgozói létszámunk meghaladja a 300 főt.
– Úgy tudom, hogy a szlovákiai leányvállalatot is Ön vezeti.
Igen, a thyssenkrupp Materials Slovakia vezérigazgatója vagyok 2013 óta, de támogatjuk a horvát és a szlovén értékesítést is.
– A kereskedésen kívül mit csinálnak?
Csak kereskedésből megélni nem lehet, ezért egyre több szolgáltatást nyújtunk. Többek között az autóipar számára végzünk csődarabolást, sőt 2016-ban Gönyűn megvásároltuk az Ib Andresen Industri Magyarország Kft. győri megmunkáló központját, amely évi 200 ezer tonnányi hasítási és táblásítási kapacitással bír. A beruházás hasítógépeket és táblásító gépet, illetve több korszerű berendezést „hozott” a thyssenkrupp Ferroglobus Zrt.-nek. 45 munkatársunk dolgozik itt.
– Kik vásárolják az Önök termékeit?
Az építőipari vállalatok meghatározóak az ügyfélportfóliónkban, de termelőegységekbe is szállítunk további feldolgozásra termékeket. Nagyon fontos szegmens a gép- és autóipar, ahol az ügyfelek magas minőséget, precizitást kívánnak. A hazai autógyártók természetesen partnereink. A következő 10 évben fejlődni fog az autóipar, s arra számítunk, hogy ennek a fejlődésnek mi is részesei leszünk.
– Lehet az eredményekről számszerűen is hallani?
Hogyne, 320 ezer tonnát értékesítünk évente, folyamatosan nyereségesek vagyunk. Egy picike hullámvölgy volt: a válság idején a 2008-as tervet nehezen hoztuk, de 6 hónap után újra nyereségesek lettünk. Amikor megvettük a gönyűi céget, veszteséges volt, de még ezzel együtt is, a bázishoz képest nyereséget tudunk felmutatni.
Elégedettek a vevőink, a dolgozóink, a cég sikerének eredményeként teljes szabadságot kapok az anyacégtől, bármiféle újításba, változtatásba szeretnénk kezdeni. Az életem során többször próbáltam nyitni, mindig sikerült a változtatás, ma is nyitott vagyok az újra.
– Mit tervez a jövőre?
Fejleszteni szeretném továbbra is a szolgáltatásokat, bővíteni a palettát növelve ezzel piaci részesedésünket a kiemelt szegmensekben.
– Hogyan valósul meg Önöknél a társadalmi felelősségvállalás?
Elsősorban a munka- és környezetvédelem van fókuszban. Dolgozóink számára konditermet rendeztünk be, de támogatjuk bárminemű sport tevékenységüket.
Jól tudom, hogy 40 éve dolgozik a Ferroglobusnál?
Igen, gyakornokként kezdtem, végigjártam a lépcsőfokokat, voltam igazgatósági tag, s ma két helyen – a magyar és a szlovák leányvállalatnál – igazgató.
– Milyen képesítésekkel rendelkezik?
A Közgazdaságtudományi Egyetemet végeztem el, majd informatikai szakközgazdász és okleveles könyvvizsgáló lettem.
– A 2 cég vezetése mellett marad még szabadideje?
Kell, hogy maradjon. Valahogy ki kell kapcsolódni a napi munka után. A legszívesebben a kertben vagyok. Tele van virágokkal, ősfákkal, van egy kis tavam is. Sokszor kiülök a kertbe zenét hallgatni, olvasni. Szeretem, ha a környezetem rendezett – otthon is, a munkahelyemen is.