A Joint Venture Szövetség (JVSZ) 2016. május 12-i Közgyűléséről

Megújulás és stratégiai váltás: fókuszban az innováció. Új tisztségviselőket választott a szervezet. Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár kapta a JVSZ üzleti szövetség Arany Rózsa Díját.
2016. május 12-én tartotta Közgyűlését a JVSZ a Magyar Telekom székház Tölösi Konferencia központjában. Tálos Péter, a szövetség tavaly megválasztott elnöke köszöntőjében az elmúlt egy év munkáját értékelte. Mint elmondta, az idén 30 éves jubileumát ünneplő szervezet mozgalmas időszakot mondhat magáénak, melynek középpontjában a megújulás áll. Ennek első, látható jeleként a JVSZ a kor és a tagság elvárásainak megfelelő letisztult, dinamikus arculatot kapott, emellett pedig újradefiniálta a hazai gazdasági életben betöltött szerepét. Utóbbi tekintetében a Szövetség elsősorban a direkt befektetések Magyar­országra áramlásának elősegítésében, valamit az innováció kultúrájának minél szélesebb körben történő elterjesztésében kíván szerepet vállalni.


A vonzóbb, kiegyensúlyozottabb befektetési környezet megteremtéséhez a Szövetség továbbra is elsősorban a jogalkotók véleményezésekkel, javaslatokkal történő segítésével kíván hozzájárulni. Az szervezet erre irányuló tevékenységéről szólva Tálos Péter elmondta, a Szövetség az elmúlt években 14 jogszabályt illetően nyújtott be összesen 159 javaslatot, melyek közel negyedét fogadták el a jogszabályalkotók, az összes jogszabály több, mint felében, szám szerint 8 jogszabály elfogadott szövegében jelent meg JVSZ által megfogalmazott módosítási javaslat. Az elnök véleménye szerint ezek büszkeségre okot adó számok, melyek méltók a tagság gazdasági erejéhez is, ami számokban kifejezve mintegy 12 ezer milliárd forintos összárbevételt (a hazai GDP közel harmadát), és 100.000 foglalkoztatottat jelentett az elmúlt évben.
A hazai innovációs környezet fellendítésének érdekében tett lépésekről szólva Tálos Péter igen ambiciózus tervet ismertetett, melynek alapjait az elmúlt évben sikerült lefektetni. „Az innováció a hazai gazdaság számos alapvető problémájára megoldást kínálhat, jelenleg azonban hiányzik itthon az a képesség, hogy egy-egy ötletet akár egy világpiacon is bizonyítani képes termék szintjére el tudjunk juttatni.” – fogalmazott a JVSZ elnöke. Beszámolója szerint a JVSZ a Pannon Egyetemmel közösen átfogó kutatásba kezdett, ami azonosíthatja a kívánatos innovációs folyamat előtt álló akadályokat, lehetővé téve azok elhárítására irányuló javaslatok kidolgozását.
Az esemény díszvendége dr. Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke volt. Beszédében hangsúlyozta, a GVH elkötelezetten dolgozik azon, hogy a piaci szereplők gyorsabb ügyintézési idő mellett, ügyfélbarát jogalkalmazói hozzáállással találkozzanak. Utalt a versenyjogi megfelelési törekvések és a vállalkozások adminisztratív terhei csökkentésének fontosságára, melyhez kapcsolódóan ismertette a hivatal legfontosabb közelmúltbeli lépéseit, illetve jövőbeli terveit a fúziós eljárások egyszerűbbé tétele, a kartellek elleni küzdelem, valamint az ügyfélbarát szolgáltatások területein. Mint elmondta, a kartell-ügyekbe keveredett vállalkozások körében erősen felülreprezentáltak a kkv-k, ennek oka sok esetben nem a szándékosság, hanem a tájékozatlanság, a vonatkozó szabályozás nem megfelelő ismerete. Ennek érdekében a GVH aktív, kifejezetten a kkv-kat megcélzó tájékoztató tevékenységet folytatott az elmúlt években, aminek következtében sikerült növelni a kis- és középvállalkozások versenyjogi tudatosságát. Ugyanakkor hozzátette, a drasztikusabb mértékű javuláshoz átfogóbb lépések, akár az állami oktatáspolitika bevonása lenne szükséges.
A JVSZ idén Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára felé fejezte ki elismerését az Arany Rózsa Díjjal. A díjat olyan személy vagy szervezet kaphatja meg, ami, illetve aki a Szövetség törekvéseiért, tagságáért sokat tett, céljainak elérésében maradandót alkotott.
A Közgyűlésen az új tisztségviselők megválasztására is sor került. A JVSZ új elnökségi tagja lett Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezető igazgatója, Fasimon Sándor, a MOL Nyrt. ügyvezető igazgatója, Nyerges Csilla, az UniCredit Bank Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója, valamint Szabó István, a CIB Bank vezérigazgató-helyettese.
A Szövetség Felügyelőbizottsági tagnak választotta Babos Jánost a Process Solutions Kft. ügyvezető tulajdonosát és Burján Ákost, a PwC cégtársát. A bizottságok tagságának változásaiban idén kizárólag az Etikus Üzleti Maga­tartás Bizottság volt érintett, a jövőben Lengyel Márk, az Európai Utazási Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Nagy Zoltán, a LEGO Manufacturint Kft. jogtanácsosavalamint Urbán Katalin, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. CSR és kommunikációs szakmai vezetője segíti szakértelmével a bizottság munkáját.
A szervezet társelnöki pozícióját továbbra is Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tölti be, akinek mandátumát a Közgyülés egyhangúlag meghosszabbította.