A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2016. évi új gépjármű forgalomba helyezési piacról havonta és időarányos összehasonlításban

MGE a 2016. január elején tette közzé a 2016. évre vonatkozó piaci előrejelzését az alábbiak szerint:

Személygépkocsik --------------80 000 db
Kishaszon járművek ------------18 000 db
Nagyhaszon járművek -----------5 700 db
Motorkerékpárok -----------------2 200 db
Autóbuszok --------------------------600 db

Előrejelzéseink és elemzéseink feltételezik, hogy sem a gazdaság környezetében, különösen a forint árfolyam alakulásában jelentős változás az év során nem lesz. Amennyiben ilyen mégis előfordul, illetve a piaci folyamatok ezt indokolják, természetesen megtesszük a szükségesnek látszó kiigazításokat.
Új személygépjárművek és kishaszon járművek első forgalombahelyezése és két hónapon belüli kivonása: a kivonás utáni piac kivonás előttinél nagyobb növekedési százalékai azt jelentik, hogy a kivonás mértéke és jelentősége csökken. (1. táblázat)

Új nagyhaszon járművek, autóbuszok, motorkerékpárok első forgalomba helyezése (2. táblázat)

  Tárgyhó  Tárgyhó változás Kumulált Kumulált változás
  db  db %
Motorkerékpár 406 24,9 812 14,7
Nagyhaszonjármű  469 29,6 1701 -7,9
Autóbusz 27 -40,0  -169  43,2


(A % értékek a tárgyévet megelőző év azonos időszakával való összehasonlítást mutatják.) Forrás: DataHouse Kft.

Személyautók: a piac fejlődéseaz elsőnégy hónapban gyorsabb az előzetes becslésnél. Amennyiben a piac fejlődése a tavalyi évhez képest töretlen marad, valószínűleg pár százalékkal felfelé kell módosítani az elvárásainkat az év végére.
Bízunk azonban abban, hogy folytatódik a magán vásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik.
A magán vásárlók inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű (maradvány értékes) finanszírozásba.
Örömünkre az u.n. reexport tevékenység most már tartósan a 9–12% körül mozog, ami a belföldi piac konszolidálódását jelzi.
Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Itt végre olyan állami intézkedést várunk, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala, ahogy jelenleg. Ennek megfelelően javasoltuk a kW adó rendszerének felülvizsgálatát.
Haszonjárművek: A kishaszon jármű piacnövekedésének lassulása visszafordult és az első négy hónap után közel 30% feletti növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásainkat. A piac komolyabb értékelésével itt is érdemes megvárnunk legalább az első félév végét, de várhatóan itt is felfelé kell módosítanunk az előrejelzést.
A nagyhaszon járműveknél a visszaesés sem értékehető még, itt enyhe piaci növekedést várunk az év folyamán. Ezt jelzi a visszaesés mértékének folyamatos csökkenése.
Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul.
Motorkerékpárok: A piac továbbra is igen gyenge, de örömünkre – most már két hónapja – emelkedéstmutat.Ez áprilisban közel 25% volt, ami az utóbbi idők legjobb adata. Reméljük, hogy ez nem csak a szokásosnál enyhébb időjárásnak tudható be. Létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 ccm robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése. Fontos tudni, hogy a kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat, vagyis könnyítheti az autósok és minden más közlekedő életét, miközben csökkentheti a környezetszennyezést.
Javítók és szervizek: MGE az importőrök támogatásával tovább folytatja a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely a jogi környezet változásával együtt (cégautó javítási ÁFA fele visszaigényelhető) már érzékelhető elmozdulást jelentett a legális szervizek irányában, ahol megfigyelhető az ügyfélszám emelkedése.Ez a folyamat mára már látható módon megjelent a legális szervizek látogatottságában és forgalmuk emelkedésében.
Az „értünkhozzá” kampányt egy interaktív blog beindításával folytatjuk, ahol az ügyfeleknek is lehetőségük nyílik véleményüket, tapasztalataikat közzétenni. Ettől azt várjuk, hogy a márkaszervizek valós szolgáltatásainak hiteles kommunikációja egy újabb lépéssel egészül ki, illetve azt, hogy a márkaszervizek és ügyfelek kapcsolatának építésére egy további lehetőség nyílik.
A blog az autozzbiztonsagosan.hu címen érhető el.