A vonóhorgok specialistája

A belga tulajdonú Bosal Csoportot 1923-ban alapították a hollandiai Alkmaarban, jelenlegi székhelye pedig a belga Lummen városában található. A vállalat mára 22 országban több mint 5000 munkavállalót alkalmaz, 30 gyártóüzemben és 6 fejlesztési központtal, amelyekben kipufogórendszerek, vonóhorgok, vonógömbök, tetőcsomagtartók, szélfogók és autóemelők gyártása, valamint fejlesztése zajlik. A cégcsoport éves árbevétele meghaladja a 800 millió eurót. A fő profilt a vonóhorog-gyártás jelenti, mely már tradicionális múltra tekint vissza. A Bosal Csoport élen jár a kivehető vonógömbbel szerelt, és az alváz alá behajtható vonógömb rendszerű vonóhorgok fejlesztésében. Saját jogvédett szabadalommal rendelkezik e téren, így ezen technológia felhasználása által, elsőként vált közvetlen beszállítóvá szinte az összes ismert nemzetközi autógyártó cég számára.

A cégcsoport egyik kiemelt gyáregysége a 2003-ban létrehozott kecskeméti Bosal Hungary Kft., ahol elsősorban vonóhorgok gyártásával és fejlesztésével foglalkoznak. A gyárigazgatói posztot másfél éve Gajda Pál tölti be. A dinamikusan fejlődő kecskeméti gyár kapacitása 2009-ben a 181.000 darab legyártott vonóhorog után 2015-re már 740.000 darabra nőtt. Az árbevétel szintén jelentős emelkedést mutat: a kezdeti 40 millió euróhoz képest 2015-ben elérte a 90 millió eurót. Az elmúlt öt évben 400 fővel bővült a dolgozói állomány, amely jelenleg 800 fő. A Bosal Hungary Kft., az utópiacos vonóhorog termékeit teljes mértékben önállóan, saját mérnöki csapattal fejleszti a legmagasabb vevői igények kielégítése céljából. Számos autóipari gyártónál rezidens mérnöki szolgáltatást végeznek, hogy már a projektek kezdeti fázisaiban megfeleljenek a legmagasabb vevői elvárásoknak. Az elmúlt években több mint 150 új termék kifejlesztése bizonyítja a folyamatos fejlesztés melletti erős elkötelezettségüket.
A 2015-ös esztendő mérföldkőnek számít a Bosal Hungary Kft. életében. Az anyacég szempontjából is jelentős beruházást hajtottak végre önerőből, melynek célja a még hatékonyabb és eredményesebb gazdálkodás lehetőségének megteremtése volt. Négy hónap alatt a gyárnál új 7546 négyzetméteres készáru-raktárt, 699 négyzetméteres irodasort és 442 négyzetméteres tesztműhelyt építettek fel. A Bosal kecskeméti gyárában naponta közel 3500-4000 darab, 15-30 kg-os vonóhorog készül, s ehhez igazodóan a naponta megmozgatott anyagmennyiség mind tonnában, mind köbméterben igen jelentős. A termelés felfutásával az utóbbi 2 évben megduplázódott a raktári kapacitásigény, emiatt vált szükségessé a bővítés. A 12.600 raklap tárolására alkalmas készáru-raktár megnyitásával a vállalat a bérelt, külső raktárhelyiségét megszüntette, így a gyártás közvetlen közelébe került a késztermék tárolás. A cég ezzel a beruházással körülbelül 30 százalékot javított a logisztikai hatékonyságán.
A kecskeméti gyár folyamatosan az elvárt eredményeken felül teljesít, melyet az anyacég legfelsőbb vezetősége is értékel, és maximális bizalommal van irántuk. Ennek köszönhetően a jövőben az egyik legfontosabb kulcsszerepet szánják Magyar­országnak. A fejlesztések eredményeként immár a legnagyobb létszámú céggé váltak a cégcsoporton belül, és további fontos stratégiai feladatokat láthatnak majd el.
A tavalyi bővítés csak nyitánya volt az elkövetkezendő évekre tervezett nagyobb beruházásoknak.


A stabilitás megőrzése mellett 2016-ban több részlegen is gyártósor-bővítés valósul meg, és tovább nő a gyártott terméktípusok száma is. Összes­sé­gé­ben mintegy 10 millió euró értékben vásárolnak korszerűbb berendezéseket. Újabb gyártást helyeznek át Kecskemétre, mely 120.000 új vonóhorgot jelent éves szinten, 18 millió euró extra árbevétellel. Emellett anyacégen belül átvennék a gyári horgok komplett tervezését is, mely magával vonná a mérnöki csapat további bővülését. 2017-re a vállalat célul tűzte ki egy millió darab vonóhorog legyártását és 1000 fő foglalkoztatását. 2020-ra van esély az 1,3 millió darabra. Mindezeket 2020-ra 1500 fő foglalkoztatása mellett szeretnék megvalósítani. Továbbá a kecskeméti gyáregység funkciója a jövőben nemcsak egy megnövelt kapacitású gyártóbázis lesz, hanem a legmodernebb technikával felszerelt teszt- és fejlesztőközpont, valamint európai kereskedelmi-logisztikai bázis.