Tangótörténet és Rúzsa Magdi

Újdonság az idei nyáron, hogy Óbuda nemcsak hétvégén, hanem hétköznapra is kínál kikapcsolódási lehetőséget – tudtuk meg a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón. Idén 10. alkalommal, 11 helyszínen, 60 program közül válogathatnak az érdeklődők június 4. és augusztus 28-a között. Bús Balázs polgármester megnyitójában a rendezvények közösségteremtő szerepét emelte ki. Mint fogalmazott, a kulturális programok lehetőséget adnak ahhoz, hogy Óbudán e közösségek létrejöjjenek vagy újjáéledjenek. Ennek érdekében bejelentette, hogy minden óbudai lakos minden programon ingyen vehet részt.

Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy ezen a nyáron tartalmas, izgalmas programokkal várják a látogatókat. Arra törekedtek, hogy a vendégek bármelyik házat keresik fel, mindig találjanak kedvükre való programot. Az Óbudai Kulturális Központ főként tradicionális rendezvényekkel képviselteti magát a kulturális palettán, de kínál újdonságokat is a látogatóknak. Ilyen a Nylon Group „Simogató kezek” performance-a, Domahidy László operaénekes és Kutik Rezső gitárművész közreműködésével készült „Tangó sztori”, amely különleges zenetörténeti élményt kínál – vérpezsdítő tangóval fűszerezve. Argentína után Párizsba invitálnak a szervezők: Gera Gábor harmonikaművész a bulvárok hangulatát idéző koncertjével. A legkisebbeknek „Szünidőváró fabrikáló” és „Nyári tábortűz” mellett izgalmas előadásokat rendeznek, miközben a szülők, nagyszülők számára az Óbudai Teátrum előadásai szolgálják a szórakozást: Egressy Zoltán: Halál hotel és Daniel Glattauer: Párterápia című vígjátékai. Lőrincz Edina büszke arra, hogy 2 éve foghatja össze az Óbudai Nyár programsorozatot, melynek legnagyobb látogatószámát vonzó ingyenes Fő téri programjait ők szervezik. A Fő téri programok idén június 19-én, az Óbudai Danubia zenekar fellépésével indulnak, de egész nyáron nívós együttesek szórakoztatják a nagyérdeműt, mint például Szekeres Adrien, Rúzsa Magdi, Szikora Róbert.
Harsányi Mária, az Óbudai Társaskör igazgatója ismertette a Társaskörben megrendezésre kerülő programokat, melyek címe a Terápia a kertben. Ez a sikeres Muzsika a kertben és a Színház a kertben sorozatok folytatása, s a kínálatban a klasszikus zene, a swing mellett olyan művészek lépnek fel, mint Fullajtár Andrea, Kútvölgyi Erzsébet. Szalóki Ági Fado estjét, a Sevillai borbély operaelőadását is megnézheti a nagyérdemű csakúgy, mint a Budapest Ragtime Band fantasztikus koncertjét.
Népessy Noémi, az Óbuda Múzeum szakmai igazgatója a múzeum átalakulásáról beszélt: az intézmény a nyárra megújult formában várja a látogatókat, az „Óbuda három arca” –című állandó kiállítással és a „Piast Erzsébet és kora” – időszaki kiállítással. Mindkettő interaktív kiállítás, mely a gyermekek részére is érdekessé teheti a múzeumlátogatást. A Múzeumok éjszakáján egész napos rendezvénnyel várták a közönséget.
Dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója két programra hívta fel a figyelmet, a hagyományőrző Nimfa ünnepre és Heirich von Kelist: Amphitryon című előadására, melyből a sajtótájékoztatón kicsi ízelítőt is adtak Papp Dániel és Szabó Zoltán színművészek.
A Zichy udvar idén a soproni Petőfi Színház és az óbudai Turay Ida Színház előadásainak – Mágnás Miska, Bob herceg, Nem tudok élni nélküled – ad helyet. A Nem tudok élni nélküled darab az Apostol együttes dalaira épül, emellett érdekesség, hogy az Apostol együttes is részt vesz az előadásokon. Különleges csemegére számíthat, aki megnézi a „Szőke ciklon” előadását, Földes Eszter, Őze Áron, Szerednyei Béla, Csonka András, Józsa Imre előadásában. A békásmegyeri Csobánka téren „Hékás Békás” címmel fejeződik be a program. Reggeltől estig tart majd a mulatság: Játékos tudomány játszóházzal kezdődik, a Téka Zenekar előadásával folytatódik, s a Deák Bill Blues Band koncertjével zárul.
Jó szórakozást!