Kirándulás az Osztrák-Alpokban – A Meseerdőtől a jégzselés szaunáig

Volt már olyan étteremben, ahol minden fogás egy-egy évszázadra emlékeztet? Például a sült szarvasgerinc vöröskáposztával és lencsével Hemma von Treffen grófnő kedvence volt, aki 1150-ben ajándékozta az épületet a kraini Sittich kolostornak. A rá következő század hőse, Ulrich lovag a vadhússal gazdagított omlettet kedvelte, míg a 14. század híres apácája, Cecília nővér –, akit később szentté avattak – a tönkölynokedlit szerette, sajttal megszórva. És sorolhatnám a századok kedvenc étkeit, míg a mai almásrétesig nem jutok, amit vanília öntettel tálalnak. Ám ehhez a különleges gasztronómiai sétához egy valóságos utazásra is szükség van, el kell ugyanis kirándulni St. Georgen am Kreischbergbe, a Gasthaus Winterbe.


S ha már itt vagyunk, érdemes pár napot pihennünk is a Club Appartement Hotel am Kreischbergben. Hiszen a stájerországi Murau-Kreischberg régió rengeteg látnivalóval és attraktív programokkal várja a turistákat. Aki eddig csak télen járt ezen a vidéken, elcsodálkozik, hogy a nyár is életre szóló élményeket adhat. A szabadidős kínálat sokoldalú: az úszástól kezdve, íjászat, tenisz és hegymászás, horgászás, valamint rafting a zöld Murau folyón. Mint Tamara Schellandertől, a régió turizmusáért felelős ügyvezetőtől megtudtuk: a lehetőségek gazdag választékát kínálják, hogy az év legszebb részét aktívan és változatosan tölthessük. Kreischberg és környéke ad otthont minden évben a Murradweg elnevezésű kerékpáros túráknak a Mura völgyében, de van itt egy 18 lyukú golfpálya is. Családos program a gőzmozdonyozás a Mura völgyében, valamint a Kreischberg – felvonó, amely a nyári hónapokon a hegycsúcsra szállítja az érdeklődőket. No és ott a Meseerdő, ahol Piroskával, Hófehérkével és a hét törpével, no és más ismert mesealakokkal találkozhatnak a gyerekek. A nagyobbaknak száguldást kínálnak a bob-pályán, a gyalogtúrák kedvelői pedig megcsodálhatják a Günster vízesést. Az autóversenyek szerelmesei a Red Bull Ring autópályán ámulhatnak a pazar Porsche-választék láttán.
No és itt van Murau városa, amelyet a Mur folyó kék szalagja szel át, s kapcsolja össze a látnivalókat. A városka fölé emelkedik az impozáns Schwarzenberg kastély. Az idén ünnepli a város a Schwarzenberg család 400 éves évfordulóját. Nagy időszaki kiállítás és számos esemény ünnepli ezt a rendkívüli jubileumot, ami Anna Neumann von Wasserleonburg hatodik és egyben utolsó házassága Georg Ludwig Graf zu Schwarzenberggel kezdődött. Az egész város részt vesz az ünnepségeken, ami június 17-től október 14-ig tart. Talán a legizgalmasabb nap lesz augusztus 15-e, amikor a Sámson- felvonulásra kerül sor. A bibliai hagyományt megelevenítő felvonulás arról szól, hogy Sámson életnagyságú másolatát a muraui polgárgárda kíséretében keresztül viszik az egész városon, puskadurrogtatás közben a hatalmas bábu eljár néhány táncot is. De aki a műugrást szeretné kipróbálni, az már most gyakorolja a „Murkapulkó!!!” kiáltást, mert ezen a napon a hídról be lehet ugrani a folyóba. A jelmezes ugróversenyen az győz, aki a legleleményesebb ruhát hordja, s a legügyesebben cifrázza a mozgássort. A kulturális séta nem kerüli el a Famúzeumot sem, hiszen mint a fa városa, a kiállítás az itt élők fafaragó hagyományait mutatja be. Egy igazi időutazásra invitálja a látogatót, hiszen a fa megmunkálása egyidős az emberiséggel. Régi szerszámok, korhű tárgyak láttatják a múltat. Az érzékek sörgyára viszont a modern világba viszi a látogatót. Az idén nyílt látvány-sörfőzde betekintést nyújt a serfőzés rejtelmeibe. Mint hajdan Diogenész hordóban élt, az itt lévő kiállításra is hordón keresztül jut az ember, s egy kis történelmi kiránduláson vesz részt a régi boltíves pincében. No és a kis kóstolót sem hagyhatjuk ki. A környék múzeumai közt van még a St.ruprechti Famúzeum, a muraui Kézműves Múzeum, az Egyházmegyei Múzeum és további számos rendezvény és koncert. S ha már kultúráról esik szó, két szobrot is meg kell említeni: Murna szobrát, a fiatal folyóistennő bronz alakját, s a Macskaistennőt, a kétfejű márványszobrot, amely Murau macskáinak történetét jelképezi.
S ha este visszatérünk szállásunkra, megfáradt testünket fellazíthatjuk egy jó szaunával. Szaunamester vezényletével kenhetjük magunkra a speciális sókat és zseléket, hogy azok a 95 fokos gőzben kifejtsék jótékony hatásukat. A sok érdekes látnivaló után nem árt egy kis lelki kényeztetés sem: csodáljuk meg virágos környezetünket. Minden évben gyönyörű a St.Georgen am Kreischberg faluban mindent beborító virág dekoráció: nem véletlenül nyerte el 2015 és 2016-ban a Stájerország legszebb virágfaluja címet. S hogy még jobban érezzük magunkat, rendelkezésünkre áll a Muravölgy vendégkártya (Murtal GästeCard). Jelszava: Még több nyaralás ugyanazért a pénzért! A Muravölgy vendégkártya vonzó előnyöket, valamint számos kedvezményt kínál – akár 30 %-kal olcsóbban látogathatjuk a környék legkedveltebb kirándulóhelyeit. A Muravölgy vendégkártyát bejelentkezéskor minden bejegyzett szálláshelyen megkapjuk, hogy élményekben gazdag nyári szabadságot tölthessünk a Murau-Kreischberg régióban! D. CS.